Diminețile de iunie au parfumul pieței: un amestec de flori, verdeață și legume fragede care te inspiră la prima vedere. Așa a apărut această rețetă. Am văzut niște dovlecei micuți, abia culeși, și mi-am zis: trebuie să fie o tartă! Să fie tartă rustică cu dovlecei, brânză de capră, feta și cimbru.
E genul de preparat pe care-l pregătești fără grabă, cât mai simplu, cu ingrediente curate și de sezon. Brânza de capră îi dă cremozitate, feta îi dă aromă iar cimbrul proaspăt – un parfum subtil de dealuri înverzite. E minunată la prânz, alături de o salată verde cu oțet de mere, dar merge perfect și ca fel principal la un brunch sau picnic.
Și, cel mai frumos: e delicioasă atât caldă, cât și rece. Așa că se poate pregăti din timp. Hai să ne bucurăm de simplitatea începutului de vară, într-o felie de tartă rustică!
Eu am ales o tavă dreptunghiulară pentru o estetică mai deosebită, dar pentru că tăvile rotunde sunt mult mai comune voi prezenta tot procesul pentru o tavă cu diametru de 26 cm.
Ingrediente tartă rustică
Ingrediente pentru aluat
- 200 g făină albă
- 100 g unt rece (min. 80% grasime)
- un praf de sare
- 1 gălbenuș crud
- 1-2 lingurițe de apă foarte rece
Ingrediente pentru umplutură
- 2 dovlecei, mici și fermi
- 2 zucchini tineri
- 200g brânză de capră cremoasă (sau ricotta pentru o variantă mai puţin aromată)
- 100g feta
- 2 ouă+ albuşul rămas de la aluat
- 100g iaurt 10%
- 50ml smântână 12%
- 1-2 ceapă verde (opțional, dar preferabil obligatoriu)
- 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt (sau 1/2 linguriță uscat)
- 1 lingură de ulei de măsline
- Sare și piper proaspăt măcinat
Mod de preparare tartă rustică
Pentru aluat este foarte importantă temperatura ingredientelor, să fie cât mai reci. Intr-un castron aseză făina, untul rece şi sarea şi fărâmiţează între degete până obţi un fel de nisip. Adaugă gălbenuşul de ou și omogenizează rapid. Aluatul are nevoie de umiditate ca să se lege, așa că trebuie adăugată o linguriță de apă rece. Dacă este nevoie, mai pune un strop de apă rece astfel încât să reușești să formezi o bila de aluat. Aplatizează aluatul, învelește-l în folie și dă-l 15-20minute la frigider.
Sfat: Eu am preferat să lucrez cu un robot de bucătărie cu cuțite. Astfel aluatul se prelucrează scurt, doar cât să se compacteze! Nu se dorește să să se dezvolte rețeaua de gluten care face aluat elastic și cauciucat.
Spală și taie dovleceii în fâşii subțiri, de 2-3 mm, cu ajutorul madolinei.
Întinde-i pe o planşetă sau într-o tavă şi presară sare deasupra. Astfel ei vor eliba din apă, dar şi se vor înmuia, putând fi astfel mai usor de aşezat în tartă.
Scoate aluatul de la frigider, aşează-l pe blatul de lucru, înfăinat uşor, şi întinde-l în formă circulară, mai mare decât forma de copt ca să poţi acoperii şi pereţii. Cu ajutorul sucitorului pune aluatul în tavă şi taie excesul de aluat care depăşeşte marginile. Înţeapă fundul tartei cu o furculiţă şi mai dă la frigider tava.
Pregătirea umpluturii: într-un bol, bate ouăle şi albuşul cu smântâna sau iaurtul, adaugă 100g de brânză de capră sfărâmată și ceapa verde tăiată rondele. Condimentează cu sare şi piper.
După ce tava cu aluat a stat la frigider 15 minute se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C, căldură sus-jos, până se rumeneşte uşor.
Feliile de dovlecel se şterg cu hârtie absorbantă de apa lăsată şi taie în două, pe lungime. Apoi se înfăşoară una câte una în formă circulară. Se pot face mai mulţi „trandafiri” sau se poate forma unul mare, direct în tavă, cât este tava de mare. Dar atenţie să se lase puţin spaţiu între starturi ca să poate pătrunde umplutura.
Aşează dovleceii în forma dorită şi presară feta fărâmiţată printre dovlecei.
Toarnă umplutura în crusta de tartă, cu grijă. Umplutura nu trebuie să depăşească înălţimea dovleceilor, pentru un efect vizual frumos.
Presară frunze de cimbru deasupra, pe întreaga suprafață. Coace tarta până ce marginea aluatului este rumenită iar umplutura s-a închegat frumos și a prins o crustă aurie.
Servire tartă rustică
Lasă să se răcorească ușor înainte de a o tăia. Se poate servi atât caldă, cât și rece, dar neapărat ornată cu restul de 100g de brânză de capră rămasă.
Sfaturi de chef
– Dacă vrei să adaugi un plus de textură și savoare, presară deasupra, înainte de coacere, câteva nuci tocate sau semințe de dovleac.
– Servește neapărat, alături, o salată de frunze proaspete, rucola și un dressing cu oțet de zmeură. Astfel o vei duce la alt nivel.
Poftă bună și spor la gătit!
Să fie cu bucurie!
A voastră, DIANA
Alte rețete de tarte mai găsiți și aici.