Gullac cu dulceață și sirop de trandafiri

545

Dulceață și sirop de trandafiri

Tema pentru această săptămână este cu drag, din vacanță. Tocmai ce m-am întors dintr-o vacanță scurtă, dintr-un loc în care trandafirii sunt florile naționale, astfel că m-am inspirat pentru următoarea rețetă, și am ales să pregătesc dulceață și sirop de trandafiri. Această rețetă este una foarte specială pentru mine deoarece este lucrul care îmi amintește de bunica mea. Deși stătea la bloc, avea o grădină micuță în fața geamului, pe care o iubea, unde creștea mereu acest tip de trandafir pentru dulceață, damascus. Și de fiecare dată când mergeam la ea, fie vară, fie iarnă, mă aștepta cu sirop de trandafiri. Deși nu am apucat să îi cer rețeta, sper că m-am descurcat în a o reproduce.

Iar ca să servesc această dulceață într-o manieră plăcută, am pregătit și un desert, tot din vacanță, doar că turcesc de data aceasta, foarte simplu de făcut și foarte gustos, gullac, o prăjitură cu foi de orez și lapte. Iar în combinație cu dulceața de trandafiri, un vis.

Ingrediente pentru dulceața de trandafiri

 • 200 grame de petale de trandafir
 • 300 grame de zahăr
 • 200 ml apă
 • Zeama de la jumătate de lămâie

Ingrediente pentru siropul de trandafiri

 • 150 grame de petale de trandafir
 • 300 grame de zahar
 • 300 grame de apă
 • Zeama de la jumătate de lămâie

ingrediente dulceață și sirop

Ingrediente pentru gullac

 • 1,1 litri lapte cu 3,5% grăsime
 • 300 grame de zahăr
 • 200 grame foi pentru gullac (se găsesc la magazin cu specific turcesc sau magazine online)
 • 100 grame fistic (nuci, alune de padure, orice vă este pe plac)
 • Opțional apă de trandafiri

ingrediente gullac

Cum am pregătit trandafirii pentru dulceață și sirop

Primul pas a fost să spăl foarte bine petalele de trandafiri. Trandafirii au fost foarte fragezi, așa că petalele au ieșit foarte repede. Se pot tăia și cu foarfeca daca este mai simplu. După ce le-am scos, le-am pus într-un castron mare cu apă și le-am lăsat cam 5 minute. Apoi le-am scurs și le-am mai spălat bine încă o dată, să nu existe riscul să rămână vre-o insectă prin ele. După le-am pus într-un dispozitiv de uscat salata, și le-am uscat cu grijă.

petale pentru sirop

Apoi am trecut la treabă. Într-o cratiță nu foarte mare am pus apa, zahărul și zeama de lămâie și am pus pe foc. Am lăsat să fiarbă încet, până s-a format ca un sirop. Apoi am cântărit 200 de grame de petale și le-am pus peste sirop.

petale în sirop

În câteva secunde petalele s-au înmuiat. Am mai lăsat dulceața la fiert câteva minute, până aceasta a devenit mai groasă un pic (sau testul în care punem pe o farfurie rece o biluță de dulceață  și când o întorcem aceasta nu curge).

dulceața

Apoi fierbinte am turnat-o în borcane, am pus capacul și le-am lăsat să se răcească cu capacul în jos. Din păcate, cantitatea obținută nu este una foarte mare, mie mi-au iesit 2 borcane de dulceață, însă pentru gust, merită tot efortul.

dulceața în borcan

Pentru obținerea siropului de trandafiri am procedat în același fel. Am făcut pe foc un sirop din zahăr, apă și zeama de lămâie, am adăugat petalele, am lăsat să fiarbă câteva minute, în funcție de consistența dorită, apoi, cu ajutorul unei site, l-am strecurat într-o sticlă.

Cum am preparat desertul turcesc gullac

Într-un ibric am pus laptele cu zahărul la încălzit, până când zahărul s-a topit. Apoi am oprit focul, și am lăsat laptele să se răcească, dar nu de tot, să rămână călduț. Între timp am măcinat fisticul.

După ce s-a răcit laptele, am început să asamblez prăjitura. Eu am folosit o tavă rotundă, cam de 30 cm diametru. Am începput prin a pune 2 polonice de lapte pe fundul tăvii.

asamblare gullac

Apoi am venit cu o foaie de amidon, apoi cu încă un polonic de lapte și tot așa.

asamblare gullac2

La mijlocul foilor, am pus un strat de fistic măcinat, și am continuat cu foaie, lapte, foaie, până când acestea s-au terminat.

asamblare gullac 3

Apoi am pus-o la frigider pentru câteva ore. Cu un cuțit ascuțit l-am porționat în romburi, iar peste am decorat cu un pic de fistic rămas. Nu-i nicio probelemă dacă prajitura are un pic de lapte în plus.

gullac final

Cum am servit prăjitura gullac

Evident am servit-o cu dulceață de trandafiri, și un sirop rece de trandafiri, în care am pus și niște cuburi de gheață cu trandafiri în ele. Din siropul de trandafiri se poate face și o limonadă delicioasă.

preparat final

Poftă bună,

Cristina 

Alte idei de deserturi găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close