Da, din nou vinete. Azi, vinete cu ricotta și harissa, o îmbinare de arome italienești cu unele marocane. Și mai apar și niște smochine acolo și niște mure. Nimic nou la mine, mereu voi încerca să combin tot felul de arome din tot atâtea locuri. La fel cum voi încerca mereu să gătesc cu produse de sezon. Iar cu vinetele nu prea ai cum să dai greș, fie că le pui pe grătar, fie că le tragi la tigaie, sunt extraordinare.
Ingrediente pentru vinete cu ricotta
- 3 vinete
- 2 căței de usturoi tocați mărunt
- 1 ceapă roșie mică
- 2 linguri de ulei de măsline
- 3-4 smochine
- 1 mână de mure
- 150 g de ricotta
- cimbru proaspăt
- 1 mână de nuci pecan
- Sare
Pentru sosul cu harissa:
- 15 g de teriyaki
- 1 linguriță de oțet de orez
- 1 lingură de harissa
- 1 lingură de sirop de arțar
- 1 lingură de unt de arahide
- Sare
Instrucțiuni:
Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade Celsius.
Am tapetat o tavă cu hârtie de copt.
Am spălat vinetele, le-am șters, apoi le-am tăiat pe jumătate longitudinal, păstrând codița.
Am făcut tăieturi transversale în pulpă. Am creat un model în formă de romb fără să pătrund prin coajă.
Am uns vinetele cu ulei de măsline cu ajutorul unei pensule, apoi le-am asezonat cu sare.
Am presărat și usturoiul peste vinete pe care le-am pus apoi în tava tapetată.
Am dat tava la cuptor pentru aproximativ 40–45 de min. Timpul de coacere e în funcție de mărimea vinetelor.
Între timp m-am ocupat de sosul cu harissa.
Am adăugat toate ingredientele într-un bol și am amestecat bine cu un tel până a devenit totul o pastă omogenă. Am dat deoparte
Am tocat ceapa roșie julienne. Am dat deoparte.
Am spălat smochinele și le-am tăiat în sferturi. Am dat deoaprte
Am tocat o mână de nuci pecan. Le-am dat deoparte
Am spălat murele și le-am dat deoparte.
Am pus brânza într-un bol și am amestecat-o bine cu puțină sare să se înmoaie. Am dat deoaprte.
Între timp s-au copt și vinetele. Le-am scos și le-am uns cu sosul cu harissa după care au mai intrat 5 minute în cuptor.
Le-am scos apoi și am început asamblarea.
Cum am servit vinetele?
Am uns fiecare vânătă cu o lingură de ricotta, peste care am presărat nuca și ceapa roșie. Am terminat cu murele, smochinele și câte o crenguță de cimbru proaspăt. Puțin ulei de măsline peste toate și gata!
O explozie de arome care se împletesc incredibil de bine, zici că se cunosc de o viață. Îmi place să ies uneori din zona de confort, de ”clasic”, iar cu vinetele poți face asta fără să dai greș.
Minunat acest fel de a găti vinetele, unul estival, evident, presărat cu accente nord africane și italienești. Mai fac!
Pace&love.
Alte rețete cu vinete găsiți aici.