“Când viața îți dă lămâi, fă limonadă.” Nu-i așa că vă este cunoscută această expresie proverbială utilizată pentru a încuraja optimismul?
Este foarte bine să fim optimişti, însă azi nu vin către voi cu o rețetă de limonadă, ci cu un desert absolut delicios: tort cu cremă de ricotta și lămâie.
Acest tort se pregătește simplu și este format din trei elemente: blat, sirop și cremă.
Ingrediente pentru blatul de tort:
- 3 ouă
- 3 linguri de zahăr (cu vârf)
- 3 linguri de făină (cu vârf)
- 1 linguriță de esență de vanilie
Eu am făcut un tort cu dimensiunea mică, voi dacă doriți să faceți unul mai mare puteți dubla/tripla cantitățile.
Ingrediente pentru cremă:
- 125 gr de unt
- 150 gr de zahăr pudră
- 30-40 ml suc de lămâie
- 150 gr de cremă de ricotta
- 1 linguriță de esență de rom (îi va da cremei un gust deosebit)
Ingrediente pentru sirop:
- 200 ml de apă
- 100 gr de zahăr tos
- esență de vanilie
- puțin suc de lămâie
- coajă de lămâie (dată prin răzătoarea mică)
Pregătirea blatului de tort
Este cel mai ușor mod de a pregăti un blat de tort și se face fără separarea ouălor.
De asemenea nu conține praf de copt, dar cu toate acestea blatul va creşte frumos și va fi pufos.
Într-un bol am mixat ouăle împreună cu zahărul timp de câteva minute, la viteză medie, apoi la viteză maximă.
După ce zahărul s-a topit și compoziția și-a mărit volumul considerabil, am adăugat esența de vanilie și făina cernută printr-o sită.
Am continuat să mixez totul încă un minut.
Aluatul pe care l-am obținut l-am turnat într-o tavă rotundă (cu diametrul de 15 cm) pe care am tapetat-o cu hârtie de copt.
În cuptorul preîncălzit am copt blatul la o temperatură de 170° pentru aproximativ 30 de minute.
Puteți face și testul cu scobitoarea pentru a vă asigura că blatul este copt.
Acesta este rezultatul. Blatul a crescut foarte frumos, este bine copt, cu un interior pufos și aerat.
L-am lăsat să răcească, după care am îndepărtat partea cu boltă a blatului, nivelându-l astfel, apoi l-am tăiat în trei părți egale.
Pregătirea siropului, respectiv a cremei de ricotta cu lămâie
În apa pusă la fiert am dizolvat zahărul. Am adăugat apoi esența de vanilie, sucul de lămâie şi coaja de lămâie, iar când siropul a început să clocotească am închis focul.
L-am lăsat să se răcească, timp în care m-am ocupat de pregătirea cremei.
Într-un bol am mixat untul moale (lăsat să se înmoaie la temperatura camerei) timp de două minute la viteză mare.
Am adăugat zahărul pudră cernut, sucul de lămâie și esența de rom.
Am folosit mixerul la viteză mică, iar după omogenizare am mărit viteza.
La final am adăugat și crema de ricotta, pe care la fel am încorporat-o în compoziție.
Asamblarea tortului
Mie îmi plac cel mai mult torturile care sunt foarte bine însiropate, așa că am pus sirop peste fiecare parte a blatului, iar între acestea am pus un strat generos cu cremă de ricotta și lămâie.
Nu am îmbrăcat tortul în absolut nimic, l-am lăsat simplu pentru că îmi place cum se văd straturile formate.
Decorarea tortului
Pentru decorarea tortului am ales de asemenea ceva foarte simplu.
Am întins deasupra un strat subțire de cremă, peste care am adăugat câteva felii de lămâie şi am presărat niște fulgi de nucă de cocos.
Am pus cu ajutorul unei lingurițe și puțină miere de albine, iar în centru am aşezat câțiva boboci de trandafir roz de Damasc, deshidratați.
Mie îmi plac tare mult aceşti boboci de trandafir, sunt ideali pentru decorarea prăjiturilor cu cremă, a torturilor, a brioşelor sau pentru a pregăti un ceai aromat.
Cam asta este tot, am ajuns și la finalul rețetei, iar eu ca întotdeauna vă doresc toate cele bune.
Până data viitoare, spor la bunătăți!
Cu drag,
Alte rețete de torturi, fie dulci, fie sărate, găsiți și aici.
Puteti va rog sa mi scrieti ce dimensiune are blatul dvs.?
Ești maestră la dulciuri Tortul e minunat și am să-l fac în curând
Mulțumesc din suflet, prietena mea minunată. Mă bucur tare mult că vei face și tu acest tort și că te-am putut inspira. Te pup. ♥️
Fără cuvinte Tortul e excepțional
Oare se poate inlocui untul cu mascarpone?
Multumesc.
Ce minunăție de tort O combinație câștigătoare și fresh pentru vara asta călduroasă
Da, așa este. Tava are diametrul de 15 cm. Mulțumesc mult, amândurora, pentru întrebare, respectiv pentru răspuns.
Toate cele bune! ♥️