“Când viața îți dă lămâi, fă limonadă.” Nu-i așa că vă este cunoscută această expresie proverbială utilizată pentru a încuraja optimismul?
Este foarte bine să fim optimişti, însă azi nu vin către voi cu o rețetă de limonadă, ci cu un desert absolut delicios: tort cu cremă de ricotta și lămâie.
Acest tort se pregătește simplu și este format din trei elemente: blat, sirop și cremă.
Ingrediente pentru blatul de tort:
- 3 ouă
- 3 linguri de zahăr (cu vârf)
- 3 linguri de făină (cu vârf)
- 1 linguriță de esență de vanilie
Eu am făcut un tort cu dimensiunea mică, voi dacă doriți să faceți unul mai mare puteți dubla/tripla cantitățile.
Ingrediente pentru cremă:
- 125 gr de unt
- 150 gr de zahăr pudră
- 30-40 ml suc de lămâie
- 150 gr de cremă de ricotta
- 1 linguriță de esență de rom (îi va da cremei un gust deosebit)
Ingrediente pentru sirop:
- 200 ml de apă
- 100 gr de zahăr tos
- esență de vanilie
- puțin suc de lămâie
- coajă de lămâie (dată prin răzătoarea mică)
Pregătirea blatului de tort
Este cel mai ușor mod de a pregăti un blat de tort și se face fără separarea ouălor.
De asemenea nu conține praf de copt, dar cu toate acestea blatul va creşte frumos și va fi pufos.
Într-un bol am mixat ouăle împreună cu zahărul timp de câteva minute, la viteză medie, apoi la viteză maximă.
După ce zahărul s-a topit și compoziția și-a mărit volumul considerabil, am adăugat esența de vanilie și făina cernută printr-o sită.
Am continuat să mixez totul încă un minut.
Aluatul pe care l-am obținut l-am turnat într-o tavă rotundă (cu diametrul de 15 cm) pe care am tapetat-o cu hârtie de copt.
În cuptorul preîncălzit am copt blatul la o temperatură de 170° pentru aproximativ 30 de minute.
Puteți face și testul cu scobitoarea pentru a vă asigura că blatul este copt.
Acesta este rezultatul. Blatul a crescut foarte frumos, este bine copt, cu un interior pufos și aerat.
L-am lăsat să răcească, după care am îndepărtat partea cu boltă a blatului, nivelându-l astfel, apoi l-am tăiat în trei părți egale.
Pregătirea siropului, respectiv a cremei de ricotta cu lămâie
În apa pusă la fiert am dizolvat zahărul. Am adăugat apoi esența de vanilie, sucul de lămâie şi coaja de lămâie, iar când siropul a început să clocotească am închis focul.
L-am lăsat să se răcească, timp în care m-am ocupat de pregătirea cremei.
Într-un bol am mixat untul moale (lăsat să se înmoaie la temperatura camerei) timp de două minute la viteză mare.
Am adăugat zahărul pudră cernut, sucul de lămâie și esența de rom.
Am folosit mixerul la viteză mică, iar după omogenizare am mărit viteza.
La final am adăugat și crema de ricotta, pe care la fel am încorporat-o în compoziție.
Asamblarea tortului
Mie îmi plac cel mai mult torturile care sunt foarte bine însiropate, așa că am pus sirop peste fiecare parte a blatului, iar între acestea am pus un strat generos cu cremă de ricotta și lămâie.
Nu am îmbrăcat tortul în absolut nimic, l-am lăsat simplu pentru că îmi place cum se văd straturile formate.
Decorarea tortului
Pentru decorarea tortului am ales de asemenea ceva foarte simplu.
Am întins deasupra un strat subțire de cremă, peste care am adăugat câteva felii de lămâie şi am presărat niște fulgi de nucă de cocos.
Am pus cu ajutorul unei lingurițe și puțină miere de albine, iar în centru am aşezat câțiva boboci de trandafir roz de Damasc, deshidratați.
Mie îmi plac tare mult aceşti boboci de trandafir, sunt ideali pentru decorarea prăjiturilor cu cremă, a torturilor, a brioşelor sau pentru a pregăti un ceai aromat.
Cam asta este tot, am ajuns și la finalul rețetei, iar eu ca întotdeauna vă doresc toate cele bune.
Până data viitoare, spor la bunătăți!
Cu drag,
Alte rețete de torturi, fie dulci, fie sărate, găsiți și aici.
Puteti va rog sa mi scrieti ce dimensiune are blatul dvs.?
Scrie că tava are un diametru de 15 cm
Ești maestră la dulciuri Tortul e minunat și am să-l fac în curând
Mulțumesc din suflet, prietena mea minunată. Mă bucur tare mult că vei face și tu acest tort și că te-am putut inspira. Te pup. ♥️
Fără cuvinte Tortul e excepțional
Oare se poate inlocui untul cu mascarpone?
Multumesc.
Mulțumesc cu recunoștință pentru apreciere. ♥️
Doamna Ramona, mascarpone poate înlocui crema de ricotta, nu și untul care are rostul său.
Blatul fiind bine însiropat, este nevoie de o cremă fermă, care se va întări după ce tortul va sta în frigider… și asta doar datorită untului va fi posibil.
Aşadar vă sfătuiesc să îl adăugați în cremă.
Spor la bunătăți și multă sănătate vă doresc! ♥️
Ce minunăție de tort O combinație câștigătoare și fresh pentru vara asta călduroasă
Da, într-adevăr este o rețetă perfectă pentru vară și foarte ușor de pregătit. Mulțumesc tare mult pentru apreciere. Numai bine! ♥️
Da, așa este. Tava are diametrul de 15 cm. Mulțumesc mult, amândurora, pentru întrebare, respectiv pentru răspuns.
Toate cele bune! ♥️
Buna, tortul este delicios insa crema de lămâie mi s-a taiat. Are o consistență zgrumturoasa. Oare de ce ?
Mulțumesc
Bună, doamna Maria. Mă bucur mult că tortul a fost pe gustul dumneavoastră. Cât despre tăierea cremei… ați folosit cremă de ricotta sau brânză ricotta? Au consistențe diferite. Crema de ricotta e fină, precum este mascarpone, însă brânza ricotta este foarte apoasă şi dacă ați folosit-o pe aceasta din urmă, poate de aceea s-a tăiat.
Ar mai fi o cauză: mixarea untului ținut la temperatura camerei cu crema de ricotta care a fost poate mult prea rece.
Aștept răspunsul dumneavoastră,
vă îmbrățișez. ♥️
Acest tort cu cremă de ricotta și lămâie sună absolut divin! Rețeta pare destul de simplă și accesibilă, iar combinația dintre ricotta și lămâie este cu siguranță una răcoritoare și perfectă pentru un desert ușor. Îmi place ideea de a folosi lămâia nu doar în cremă, ci și în sirop, pentru a adăuga o aromă proaspătă și revigorantă. Este interesant cum blatul se poate realiza fără praf de copt, dar totuși reușește să crească frumos și să fie pufos. Cu siguranță merită încercat! Ce părere aveți despre adăugarea unui strat de fructe proaspete între blat și cremă pentru un plus de savoare?
Domnule Lucas, vă mulțumesc din suflet pentru apreciere și pentru cuvintele frumoase pe care mi le-ați scris.
Cât despre adăugarea fructelor între straturi, mie personal nu îmi plac torturile sau prăjiturile care conțin fructe. Încă de mică am fost așa. Țin minte și acum că atunci când mergeam la aniversarea de naștere a cuiva, ca orice copil așteptam tortul cu mare nerăbdare. Dacă tortul era doar cu creme (de vanilie, de ciocolată) eram cea mai fericită, însă dacă era cu fructe, dezamăgirea se putea citi pe chipul meu. Anii au trecut și gusturile nu mi le-am schimbat mai deloc. ☺️ Cine dorește însă, le poate adăuga bineînțeles în tort.
Gusturile nu se discută.
Multă sănătate și numai bine vă doresc!