Când am primit tema pentru săptămâna aceasta, dulce-amărui, primul gând a fost la această salată de andive. Deși că în mod normal te-ai gândi la ceva cu ciocolată amăruie, sau ceva desert, mie mi-a venit în cap explozia de gusturi de la această salată. Andivele, care sunt amărui, mărul care este dulce, și care aduce și textură, țelina și puiul, care o completează, o fac perfectă pentru această temă. Și această rețetă o am de la mama, o pregătea mereu de sărbători, sau când găsea andive, adică destul de rar. Și nici nu am mai întâlnit pe nimeni care să o facă, sau să știe de ea, așa că m-am hotărât să o împărtășesc aici. Este foarte ușor de preparat și foarte rapidă.
Ingrediente pentru salată de andive:
- 500 grame de andive
- 500 grame piept de pui (eu l-am avut cu os și piele, deci probabil cam 400 de grame)
- 1 țelină mică
- 1 măr galben
- 150 grame de maioneză
- O legătură de pătrunjel
- Sare, piper
Mod de pregătire salată de andive
În primul rând am pus pieptul de pui la fiert, cu tot cu piele și sare, pentru o oră, până s-a fiert corespunzător.
Apoi am pregătit andivele. Deoarece sunt un pic amărui, se pot pune într-un castron cu apă rece, desfăcute, pentru 20 de minute pentru a elimina din amăreală. Însă mie îmi place gustul lor așa, deci nu le-am mai pus în apă. Le-am desfăcut, spălat, și tocat fin, și puse într-un castron încăpător.
Pe urmă am curățat țelina și am dat-o pe răzătoarea mare. Am pus-o peste andive.
Mărul l-am spălat și l-am păstrat cu coajă. L-am tăiat cuburi mici și l-am pus și pe el în castron.
După ce pieptul de pui s-a fiert și s-a răcit, l-am curătat de piele și oase, și l-am tocat mărunt. L-am adăugat în castron.
Peste am pus și legătura de pătrunjel tocată fin, maioneza, sare și piper și le-am amestecat bine, până s-au încorporat. Dacă vă place cu mai multă maioneză, se mai poate adăuga, după plac și gust. Mie însă mi s-a părut suficientă.
Mod de servire salată de andive
Mie îmi place această salată rece, așa că am pus-o la frigider pentru câteva ore înainte de servire.
Personal o prefer așa simplă, însă merge foarte bine cu o felie de pâine proaspătă sau felii crocante de pâine prajită, la oricare dintre mese.
Sper că rețeta mea v-a trezit interesul prin combinația mai atipică de ingrediente, să zic așa, dar merită să încercați ceva nou. Poftă bună!