„Galbenă gutuie, dulce amăruie…..”, dar zic eu cam devreme la momentul la care pregătesc eu reţeta. Nu cred că s-au copt încă gutuile româneşti. Dar nu-i nimic, schimbăm reţeta, pandişpanul cu gutui mai poate aştepta până ce se coc gutuile.
Provocarea lui chef Adrian Hădean din această săptămâna este „ dulce amărui” şi atunci mi-am spus că, pui cu ardei şi castraveţi amari este o reţetă ce îmbină ambele gusturi. Bine, acum depinde de gust, zic şi eu!
Ardeiul datorită gustului dulce, castravetele datorită gustului amar. Să vedem ce iese! Voi să îmi spuneţi de vă place.
Castravetele amar sau pepenele amar sau tărtăcuţa amară se regăseşte foarte mult în preparatele specifice bucătăriei asiatice, în cadrul căreia bucătarii îl asociază cu legume şi carne, chiar şi fructe pentru a-i scoate în evidenţă savoarea, dar şi calităţile şi proprietăţile nutriţionale.
Ingrediente? Doar câteva:
- 1-2 bucăţi de piept de pui
- 1-2 castraveţi amari
- 1 ardei roşu
- 1 ardei galben
- 1 gogoşar
- 1-2 bucăţi de ceapă verde
- 1-2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă roşie, iar pentru marinare:
- 1-2 căţei de usturoi
- 2-3 linguri de soia
- 2-3 linguri de ketchup homemade
- 1 praf de ghimbir şi unul de turmeric
- un strop de miere
- sare şi piper după gust.
Cantităţile pot diferi în funcţie de numărul de pofticioşi de la masă. Dar să începem cu începutul.
Cum pregătim castravetele amar?
Ca şi în cazul vinetelor, pentru a elimina gustul amar, într-o oală în care am fiert apă cu sare am adăugat castraveţii pentru câteva minute, bineînţeles după ce i-am spălat şi le-am scos seminţele şi miezul cu ajutorul unei linguriţe, dar nu de metal. Noi vrem gust amar, dar nu foarte amar.
Cum pregătim pieptul de pui?
Amestecăm sosul de soia, ketchup-ul, usturoiul, ghimbir, turmeric, mierea şi un pic de sare şi piper. Cu acest amestec marinăm puiul şi până pregătim legumele îl punem la frigider.
Cum pregătim legumele?
Legumele le tăiem juliene. Pentru un gust mai dulce am adăugat şi gogoşar şi ceapă roşie.
Într-o tigaie în care am adăugat 1 lingură de ulei adăugăm castraveţii amari, ceapa, gogoşarul şi ardeii şi călim un pic până se întrepătrund aromele.
Cum am continuat?
Scoatem legumele, mai adăugăm 1 lingură de ulei de măsline şi apoi puiul marinat tăiat în forma dorită şi îl ţinem pe foc până se rumeneşte frumos.
Amestecăm totul, legumele şi puiul şi mai ţinem pe foc pentru 1-2 minute să se combine aromele.
Sau o altă sugestie de prezentare
Cum am servit?
Alături de paste de orez, couş-couş, orez basmati sau integral, noodles sau orice preferaţi.
Şi pentru că din castraveţii amari se pot face diverse mâncăruri vă las mai jos câteva idei de reţete:
Chipsuri de castraveţi amari
Pregătim castraveţii după cum am scris mai sus, apoi punem un pic de sare şi îi lăsăm pentru 30 minute.
Într-un castron amestecăm făină albă, un pic de drojdie inactivă şi farofa (amestec de făină de manioc şi condimente ce vor diminua gustul amărui), dacă nu avem farofa nu este problemă, nu punem, dăm rondelele de castravete amar prin acest amestec şi îi prăjim.
Servim aşa simpli sau alături de ardei umpluţi cu brânză proaspătă. Delicios!
Salată cu castraveţi amari
Servim castraveţii amari alături de roşii şi ceapă roşie care va mai îndulci gustul amărui, sare şi un pic de piper şi ulei de măsline, foarte simplu, poate fi o minunată garnitură.
Şi dacă nu găsim castraveţi amari, reţeta este la fel de bună şi cu castraveţi cornişon sau fabio, care uneori au şi ei un gust uşor amărui.
Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!
Ce bine arata doamna, felicitari! Am avut si noi o sedinta foto si video culinara si ne ploua in gura :)) Felicitari!
WOW ce bine arata, ma apuc de gatit :)