Pui dulce amărui, cu ardei şi castraveţi amari

607

 

Pui dulce amărui

„Galbenă gutuie, dulce amăruie…..”, dar zic eu cam devreme la momentul la care pregătesc eu reţeta. Nu cred că s-­au copt încă gutuile româneşti. Dar nu-i nimic, schimbăm reţeta, pandişpanul cu gutui mai poate aştepta până ce se coc gutuile.

Provocarea lui chef Adrian Hădean din această săptămâna este „ dulce amărui” şi atunci mi-am spus că, pui cu ardei şi castraveţi amari este o reţetă ce îmbină ambele gusturi. Bine, acum depinde de gust, zic şi eu!

Ardeiul datorită gustului dulce, castravetele datorită gustului amar. Să vedem ce iese! Voi să îmi spuneţi de vă place.

Castravetele amar sau pepenele amar sau tărtăcuţa amară se regăseşte foarte mult în preparatele specifice bucătăriei asiatice, în cadrul căreia bucătarii îl asociază cu legume şi carne, chiar şi fructe pentru a-i scoate în evidenţă savoarea, dar şi calităţile şi proprietăţile nutriţionale.

Ingrediente? Doar câteva:

  • 1-2 bucăţi de piept de pui
  • 1-2 castraveţi amari
  • 1 ardei roşu
  • 1 ardei galben
  • 1 gogoşar
  • 1-2 bucăţi de ceapă verde
  • 1-2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă roşie, iar pentru marinare:
  • 1-2 căţei de usturoi
  • 2-3 linguri de soia
  • 2-3 linguri de ketchup homemade
  • 1 praf de ghimbir şi unul de turmeric
  • un strop de miere
  • sare şi piper după gust.

Cantităţile pot diferi în funcţie de numărul de pofticioşi de la masă. Dar să începem cu începutul.

ingrediente pentru pui dulce amărui

Cum pregătim castravetele amar?

Ca şi în cazul vinetelor, pentru a elimina gustul amar, într-o oală în care am fiert apă cu sare am adăugat castraveţii pentru câteva minute, bineînţeles după ce i-am spălat şi le-am scos seminţele şi miezul cu ajutorul unei linguriţe, dar nu de metal. Noi vrem gust amar, dar nu foarte amar.

pregătire castraveți

Cum pregătim pieptul de pui?

Amestecăm sosul de soia, ketchup-ul, usturoiul, ghimbir, turmeric, mierea şi un pic de sare şi piper. Cu acest amestec marinăm puiul şi până pregătim legumele îl punem la frigider.

pregătire piept de pui

Cum pregătim legumele?

Legumele le tăiem juliene. Pentru un gust mai dulce am adăugat şi gogoşar şi ceapă roşie.

pregătire legume

Într-o tigaie în care am adăugat 1 lingură de ulei adăugăm castraveţii amari, ceapa, gogoşarul şi ardeii şi călim un pic până se întrepătrund aromele.

legume la călit

Cum am continuat?

Scoatem legumele, mai adăugăm 1 lingură de ulei de măsline şi apoi puiul marinat tăiat în forma dorită şi îl ţinem pe foc până se rumeneşte frumos.

pui la tigaie

Amestecăm totul, legumele şi puiul şi mai ţinem pe foc pentru 1-2 minute să se combine aromele.

pui cu legume

Sau o altă sugestie de prezentare

piept de pui dulce amărui

Cum am servit?

Alături de paste de orez, couş-couş, orez basmati sau integral, noodles sau orice preferaţi.

noodles cu pui și legume

Şi pentru că din castraveţii amari se pot face diverse mâncăruri vă las mai jos câteva idei de reţete:

Chipsuri de castraveţi amari

Pregătim castraveţii după cum am scris mai sus, apoi punem un pic de sare şi îi lăsăm pentru 30 minute.

chips de castraveți amari

Într-un castron amestecăm făină albă, un pic de drojdie inactivă şi farofa (amestec de făină de manioc şi condimente ce vor diminua gustul amărui), dacă nu avem farofa nu este problemă, nu punem, dăm rondelele de castravete amar prin acest amestec şi îi prăjim.

Servim aşa simpli sau alături de ardei umpluţi cu brânză proaspătă. Delicios!

servire chip de castraveți 

Salată cu castraveţi amari

Servim castraveţii amari alături de roşii şi ceapă roşie care v­a mai îndulci gustul amărui, sare şi un pic de piper şi ulei de măsline, foarte simplu, poate fi o minunată garnitură.

salată cu castraveți amari

Şi dacă nu găsim castraveţi amari, reţeta este la fel de bună şi cu castraveţi cornişon sau fabio, care uneori au şi ei un gust uşor amărui.

Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.

 

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru căurmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Alte idei de rețete cu carne de pui găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Ce bine arata doamna, felicitari! Am avut si noi o sedinta foto si video culinara si ne ploua in gura :)) Felicitari!

  2. WOW ce bine arata, ma apuc de gatit :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close