
Sunt seri în care ai nevoie de o mâncare cu rădăcini adânci, o mâncare care să stea bine lângă un pahar de vin și care să adune oameni în jurul mesei. În seara asta, pentru Ionela și invitatul nostru, am făcut cozi de vițel gătite încet în oala sub presiune, cu un sos construit din legume și condimente, și le-am pus alături de un piure rustic, simplu și curat.
Gustul vine din detalii: rumenirea cărnii, legumele care se lasă la foc mic să își spună povestea și răbdarea de a aștepta ca totul să se lege într-un sos care miroase a casă.
Ingrediente (4 porții)
Pentru cozile de vițel:
- 3 cozi de vițel (deja porționate)
- sare și piper proaspăt măcinat
- 2 linguri pastă de tomate
- 200 ml vin roșu sec
- 2 cepe galbene
- 2 morcovi
- 1 ardei gras
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 2-3 fire de ceapă verde
- 2 foi de dafin
- 1 linguriță coriandru boabe (opțional)
- 1 steluță de anason (opțional)
- 2-3 linguri ulei (pentru rumenit)
- apă, cât să acopere carnea în oala sub presiune
Pentru piure:
- 1 kg cartofi (alegeți cartofi pentru fiert)
- 2-3 linguri ulei (de măsline sau floarea-soarelui)
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 2-3 fire de ceapă verde
- sare, după gust
Mod de preparare cozi de vițel cu piure rustic de cartofi
Rumenirea cozilor de vițel
Condimentează cozile de vițel cu sare.
Încinge uleiul într-o tigaie și rumenește carnea pe toate părțile. Pasul acesta e esențial – aici se construiește gustul de bază al preparatului.

Pregătirea sosului
Transferă cozile rumenite în oala sub presiune și adaugă vinul roșu și pasta de tomate.

Apoi adaugă ceapa tocată grosier, morcovii feliați, ardeiul, pătrunjelul și ceapa verde.

Pune foile de dafin, sare, piper, coriandru boabe și steluța de anason, dacă le folosești.

Toarnă apă cât să acopere ingredientele, pune capacul și lasă la fiert aproximativ 1 oră. În timpul acesta sosul se îngroașă și prinde profunzime de gust.
Piure rustic de cartofi
Fierbe cartofii în coajă, în apă cu sare.
După ce s-au fiert, curăță-i și zdrobește-i cu furculița sau presa.

Adaugă ulei, pătrunjel și ceapă verde tocată fin. Amestecă ușor și reglează de sare.
Servire cozi de vițel cu piure rustic de cartofi
Pune pe farfurie o porție de piure, așază lângă el bucăți fragede de coadă de vițel și stropește cu sosul format în oală.

Se potrivește perfect cu un pahar de vin roșu sec, eu am ales unul de la Sâmburești.

Rețeta video este și ea mai jos.
Alte rețete cu carne de vițel mai aveți și aici.
Ce voiam să vă reamintesc este faptul că vă aștept propunerile de rețete în continuare. Știți voi, cu poze, pași pe pregătire, link spre rețeta de inspirație de aici de pe blog, alea, alea.
Să fiți sănătoși și, până la următoarea rețetă din emisiunea „La cină”, ne vedem (și) pe Facebook!
![]()

