Gratin de cartofi cu pui, praz și porumb

1.2K

1.cover gratin de cartofi cu pui

Nu ştiu cum e pentru voi, dar pentru mine sunt unele zile de toamnă care parcă au nevoie de altfel de mâncare. Gratinul de cartofi cu pui, praz și porumb este pentru mine unul dintre acele preparate care îmi fac casa să miroasă a bun și a liniște. Este rețeta care îmi încălzește casa când plouă. E sfârșit de septembrie, zilele sunt deja mai scurte și mai reci, iar ploaia măruntă de afară pare să bată tactul pe pervaz. Ce poate fi mai potrivit decât să încingi cuptorul, să lași cartofii să se rumenească frumos și să pui prazul la călit, răspândind în bucătărie aromele acelea dulci și calde?

2.prezentare iniţială

Rețeta aceasta nu e complicată, dar are acel ceva care o face să fie mai mult decât „o masă la repezeală”. Cartofii crocanți la exterior și moi în interior, bucățelele de piept de pui prăjite exact cât trebuie, prazul dulceag și porumbul care aduce un strop de prospețime – toate sunt adunate de un sos cremos cu smântână, bulion aromatizat cu busuioc și un pic de pastă de gulaș iute, pentru acel „kick” care încălzește sufletul.

Când plouă, se gătește altfel – și e un prilej minunat să îți oferi timp, să îți aduni familia în jurul mesei și să transformi o după-amiază mohorâtă într-un moment plin de bucurie și savoare.

Ingrediente (6-8 porţii)

  • 1,2 kg cartofi curăţaţi de coajă
  • 1 kg piept de pui
  • 2 fire mari de  praz
  • 1 cutie porumb boabe (aprox. 270-300 g după scurgere)
  • 8–10 linguri smântână grasă
  • 300 ml bulion mai gros sau passata (aromatizată cu busuioc și usturoi)
  • 1 lingură pastă de gulaș iute
  • 1 lingură boia
  • Sare, piper și ulei

3.ingrediente gratin de cartofi cu pui

Mod de preparare gratin de cartofi cu pui, praz și porumb

Pregătește sosul: combină smântâna cu bulionul/passata, pasta de gulaș, sare și piper. Dacă e prea gros, mai adaugă puțină apă.

4.sos

Taie cartofii cubuleţe, cât de cât egale, condimentează-le cu sare, piper si puţină boia. Pulverizează sau stropeşte cu puţin ulei deasupra şi bagă la cuptorul preîncălzit la 200°C. Scote-i din cuptor când sunt frumos rumeniţi şi crocanţi, după bunul plac.

5.cartofi gratinați

Taie pieptul de pui, tot cubuleţe, de mărimea cartofilor, condimentează-l cu sare şi piper şi prăjeşte-l într-o tigaie cu puţin ulei. Când e gata scoate-l pe o farfurie, dar păstrează grăsimea rămasă. Dacă iniţial ai folosit chiar foarte puţin ulei, acum mai poţi adauga 1-2 linguri căci ai nevoie pentru pașii următori.

7. pregătire piept pui

Taie prazul pe lungime, în două şi spală-l bine pentru a îndeparta eventualele impurităţi. Acest proces se face lăsând să curga apa pe partea tăiată, de la rădăcină spre frunze. Taie-l felii de 2-3mm grosime. Pune-l în tigaia în care ai prăjit puiul, adaugă puţină sare şi căleşte-l până se înmoaie bine. Adaugă porumbul şi mai ţine câteva minute pe foc.

8.praz&porumb

Într-un bol încăpător pune toate cele pregătite până acum: cartofii, puiul, prazul cu porumb şi sosul. Amestecă până se omogenizează totul.

9.asamblare

Transferă compoziția în vase termorezistente și gratinează sub grill până se rumenește frumos la suprafață.

Servire gratin de cartofi cu pui, praz și porumb

La final presară verdeață tocată (pătrunjel sau chives) și servește fierbinte.

10.prezentare preparat

Plouă afară și e frig, dar în casă miroase a cartofi gratinați și a praz dulceag, iar puiul rumen și sosul cremos fac ca fiecare lingură să fie un mic răsfăț. Gratinul de cartofi cu pui, praz și porumb nu este doar o rețetă simplă de toamnă, ci un motiv să încetinești ritmul, să te aduni în jurul mesei și să lași ploaia să curgă liniștită afară. În fond, ce poate fi mai frumos decât să aduci căldură în farfurie și zâmbete pe chipurile celor dragi? Mie asta îmi aduce fericire.

11.final

Poftă bună și spor la gătit!

Să fie cu bucurie!
A voastră, DIANA 😊

Alte idei de gratin mai găsiți și aici, iar alte rețete cu pui găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close