
În zilele ploioase, când picurii bat domol în geam șoptind, parcă, frământări ale văzduhului, ritmul bucătăriei capătă alte valențe, iar tumultul și graba de peste vară devin senzații ce nu mai rezonează cu acest nou prezent al tihnei. Cerul gri și apăsător permite curgerea negrăbită a timpului și o dedicare mai mare rețetelor care cer răbdare.
Una dintre acestea, propunerea mea pentru tema „Când plouă se gătește altfel” – sunt coastele de vită și brisket gătite lent, acompaniate de un piure catifelat și pufos cu trufe. Este un preparat care unge pe suflet și care îmbracă casa în miresme de bucurie, așa cum ploaia îmbracă străzile în luciu. Preparatul creează o simbioză între gustul intens și plăcut al cărnii ce se desprinde singură de pe os și finețea piureului, transformat într-o experiență senzorială extraordinară, marcată de noblețe și mister, prin aroma subtilă a trufelor.
E genul de mâncare pe care nu o pregătim în grabă, ci o lăsăm să se gătească odată cu vremea de afară, pentru a ne aduce confort și răsfăț, dar și o invitație la liniștea de care cu toții avem nevoie din când în când.
Ingrediente pentru coaste de vită și brisket slow cooked:
- 1,5 kg coaste de vită (la temperatura camerei)
- 1 kg brisket (la temperatura camerei)
- 1-2 cepe mari
- 1 căciulie de usturoi
- 200 gr cuburi de roșii din conservă
- 1 morcov mare
- ½ țelină
- 1 rădăcină de păstârnac
- 250 ml vin roșu
- 500 ml supă/ stoc de vită
- 80 ml ulei măsline
- 2-3 frunze dafin
- Condimente: sare, piper negru, boia dulce/ afumată, crenguță de cimbru, roșii uscate, mix ierburi, usturoi pudră

Ingrediente pentru piure de cartofi trufat:
- 1 kg cartofi
- Cca 500 ml lapte gras + apă
- 1 trufă neagră
- 1 lingură ulei de trufe albe/ negre
- 50-80 gr parmezan ras
- 200 gr unt 82% (la temperature camerei)
- Sare după gust
Notă: Dacă nu găsiți sau nu vă plac trufele, le puteți omite fără nicio problemă. Faceți un piure simplu, va fi la fel de gustos.

Metodă de preparare coaste de vită și brisket slow cooked:
Începem prin a pregăti ingredientele: curățăm ceapa, morcovul, țelina și păstârnacul, apoi le tocăm grosier. Tăiem căciulia de usturoi pe jumătate. Spălăm și tapotăm carnea.
Încălzim uleiul de măsline într-o cratiță mare, grea (ideal fontă). Rumenim carnea bine pe toate părțile, ca să prindă crustă și gust. Scoatem carnea și o punem deoparte. În aceeași cratiță, adăugăm ceapa, morcovul, țelina și păstârnacul. Le călim câteva minute, punem usturoiul, apoi adăugăm cuburile de roșii, amestecăm.
Adăugăm bucățile de carne și deglasăm cu vinul roșu, lăsându-l să scadă câteva minute. Turnăm supa de vită, adăugăm frunzele de dafin, cimbrul și condimentele. Acoperim vasul cu capac și dăm la cuptor, la 160°C, pentru aproximativ 3,5 – 4 ore, până când carnea devine fragedă și se desprinde ușor de pe os.
Scoatem bucățile de carne pe un platou și strecurăm sosul rezultat, presăm și cățeii de usturoi copt și amestecăm bine. Reducem sosul până la consistența dorită. Opțional, se poate grăbi procesul prin adăugarea unei lingurițe de amidon care va lega sosul mai rapid, dăm câteva clocote și este gata.

Mod de preparare al piureului de cartofi trufat:
Decojim cartofii, îi spălăm, tăiem cuburi egale, îi punem într-un vas mai adânc și adăugăm lapte și apă în cantități egale, cât să îi acopere bine. Adăugăm sare și punem la fiert. După ce sunt fierți bine, lichidul fiind absorbit de cartofi, îi trecem prin presă, adăugăm untul și uleiul trufat, amestecăm bine. Pentru o textură superbă, opțional, putem trece piureul prin sită (este mai multă muncă, dar merită!). La final, adăugăm parmezanul dat pe răzătoarea fină și ½ din trufa dată pe mandolină. Rezultă un piure cremos, cu o textură pufoasă, atât de blândă cu papilele.

Servire coaste de vită slow cooked cu piure trufat:
Servim coastele cu piureul cremos, sos, o salată fresh asezonată cu vinegretă și decorăm cu felii de trufă. Servim cu poftă, căci este absolut delicios! Este momentul în care ploaia privește cum calmul indus de ea a dat naștere unui preparat atât de blând cu sufletul, ce creează armonie la masă și răsfață toate simțurile.

Cu drag,
Alte rețete cu coaste mai găsiți și aici.

O adevărată desfătare culinară! Coastele de vită și brisketul slow cooked, alături de piureul trufat, sună ca un preparat perfect pentru zilele ploioase – confort, arome intense și rafinament într-o singură farfurie. Cu siguranță ne inspiră să încercăm acasă o rețetă atât de gingașă și savuroasă!