Tocană indiană de năut și roșii cu naan

1.5K

Tocană indiană de năut și roșii, cu naan cu turmeric

Când vine încet, încet toamna, și primele ploi bat ritmic în geam, bucătăria mea devine cel mai sigur adăpost. Îmi place să aprind o lumină caldă, să pun un ceainic la fiert și să aleg un preparat care să aducă liniște, confort și un strop de exotism în farfurie. Într-o zi mohorâtă de septembrie, m-am gândit la India, la condimentele ei calde și vibrante, și am decis să pregătesc o tocană de năut cu roșii, însoțită de pâinea lor aurie și parfumată – naan cu turmeric. Preparatul acesta mi-a adus imediat senzația de căldură, un fel de îmbrățișare culinară care a transformat după-amiaza cenușie într-un moment plin de bucurie.

Ingrediente pentru tocană de năut (4 porții)

  • 500 g năut fiert
  • 1 ceapă
  • 500 g roșii cherry
  • 300 g sos de roșii
  • 3 căței de usturoi
  • 2 cm rădăcină de ghimbir
  • 200 ml supă de legume
  • Coriandru proaspăt
  • Iaurt cremos

Ingrediente pentru naan cu turmeric (8 bucăți)

  • 300 g făină albă
  • O linguriță sare
  • O linguriță turmeric
  • 150 ml apă călduță

2. Ingrediente Tocană indiană de năut și roșii, cu naan cu turmeric

Modul de preparare al tocanei indiene cu năut

Am început prin a încinge uleiul într-o cratiță grea, cu fund dublu, pentru că mi-am dorit o gătire lentă și uniformă. Am presărat în ulei semințe de chimion și le-am ascultat pocnind scurt, eliberându-și aroma ușor pământie. Este un moment pe care îl iubesc în bucătărie – atunci când primele condimente ating uleiul și toată încăperea începe să miroasă a ceva promițător.

Am adăugat ceapa tocată mărunt și am lăsat-o să se înmoaie și să capete o tentă aurie. Am pus apoi usturoiul zdrobit și ghimbirul proaspăt ras, care au adus imediat un parfum picant și proaspăt. În acele câteva clipe, bucătăria s-a transformat într-un mic colț de India, iar afară ploaia părea să bată mai liniștit, acompaniind ritmul lingurii mele de lemn.

Când baza a fost gata, am adăugat condimente măcinate – eu am ales coriandru, turmeric, garam masala și chili. Am amestecat repede, lăsând căldura să trezească uleiurile lor esențiale. Este important să nu le arzi, ci doar să le trezești, pentru ca fiecare să-și spună povestea. Sosul a prins o culoare intensă, aurie-roșiatică, semn că era timpul pentru roșii.

3. Gatire rosii

Am pus roșiile cuburi și le-am lăsat să fiarbă la foc mic, până când lichidul s-a redus și sosul s-a îngroșat. Bucătăria s-a umplut de aburi dulci-acrișori, un miros care m-a făcut să uit complet de cerul cenușiu de afară. Când roșiile au fost bine gătite, am adăugat năutul clătit, sosul de roșii, apoi am turnat supa de legume. Totul a început să fiarbă încet, iar eu am amestecat ușor, lăsând timp aromelor să se împrietenească.

4. Gătire tocană

Am lăsat tocana să mocnească vreo jumătate de oră. Năutul, deși deja gătit, s-a îmbibat cu toate condimentele și a căpătat o savoare intensă. La final am gustat și am potrivit de sare și piper. Am presărat un strop de garam masala în plus, pentru un ultim strat de aromă. Tocana era gata – densă, catifelată și învăluită în parfumul condimentelor.

Modul de preparare al naanului

Pâinea naan este pentru mine cel mai frumos acompaniament al unei tocane indiene. Am pregătit-o simplu, dar cu un mic secret: turmericul. Pe lângă aroma lui discretă, aduce o culoare aurie care face pâinea să arate ca un soare mic pe farfurie.

Am amestecat făina cu turmericul și sare, apoi am turnat apa călduță, și o lingură de ulei de măsline. Am frământat până am obținut un aluat moale și elastic, ușor lipicios la început, dar care s-a transformat rapid într-o bilă netedă. Am lăsat aluatul la rece, pentru a se odihni, minim un sfert de oră.Am împărțit aluatul în opt bile uniforme.

5. Aluat de naan

Am întins aluatul în forme rotunde, subțiri, cu marginile ușor neregulate, așa cum îmi place să fie naan-ul de casă. Am încins o plită fără ulei, și am copt fiecare naan câte un minut pe fiecare parte. Când au apărut petele aurii și bulele de aer, am știut că sunt gata. Le-am uns imediat cu puțin unt topit, pentru o crustă moale și parfumată.

6. Coacere nann

Servire tocană indiană de năut și roșii, cu naan cu turmeric

Am pus tocana fierbinte în boluri adânci și am presărat ceapă verde și coriandru proaspăt deasupra. Alături am așezat naanul auriu, pufos, gata să fie rupt cu mâna și înmuiat în sosul dens și condimentat. Pentru puțin contrast – o lingură bună de iaurt cremos a echilibrat picantul și temperatura. Prima îmbucătură a fost exact așa cum speram: o explozie de arome calde, o textură catifelată și o senzație de liniște.

7. Preparat gata 1

Această rețetă este pentru mine chiar o celebrare a toamnei și a bucuriei de a găsi confort în mâncare. Într-o zi ploioasă, fiecare lingură din această tocană m-a făcut să mă simt mai aproape de soare, iar fiecare naan cald și galben intens a fost ca o rază adusă pe masă. Este felul de mâncare pe care îl faci pentru tine, dar și pentru cei dragi, atunci când vrei să le oferi nu doar hrană, ci și căldură, bucurie și poate un strop de exotism.

8. Preparat 2

Cu drag,
Cristina

Alte rețete de inspirație indiană găsiți și aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close