Baigli cu mac – cozonac unguresc după rețeta bunicii

3.3K

La bunica mea acasă, în orice zi și la orice oră mergeai, se găsea vreun fel de plăcintă proaspăt scoasă din cuptor. Cred că făcea plăcintă sau ceva dulce, perfect pentru o gustare, în fiecare zi. Dar cine să se plângă de filozofia asta?Astăzi împărtășesc rețeta mea dragă și cu voi. Baigli cu mac are o proporție perfectă de aluat și umplutură, e o plăcintă rustică și aromată. Cu un înveliș ferm, perfect glazurat, și un interior moale și cremos. O cană de ceai e tot ce îi lipsește pentru a deveni un moment de răsfăț într-o pauză dulce. 

Puternicele influențe austro ungare au lăsat moștenire zonei o infinitate de aluaturi. Iar unul dintre cele mai coapte sortimente era cozonacul unguresc, baigli. Se umplea cu ce se găsea prin casă, de sezon: nucă, brânză dulce cu stafide, mere sau mac. Mica noastră plantație de mac din grădină era cultivată special pentru plăcinte. Totuși varianta cu mac a rămas cred preferata mea dintre toate. Am învățat de la bunica să o pregătesc când eram copil, și nu am avut niciodată vreo intenție să îi dau vreo tușă modernă. Rețeta asta e perfectă așa cum s-a scris acum sute de ani. 

Ingrediente pentru baigli cu mac

  • 500 g făină
  • 250 ml lapte
  • 250 g zahăr tos
  • 20 g de drojdie proaspătă
  • 200 g unt
  • 2 gălbenușuri
  • Un ou
  • Vanilie
  • 250 g mac
  • 100 g stafide
  • Două lămâi
  • Sare
ingrediente pentru baigli cu Mac

Modul de preparare

Aluatul pentru baigli

hidratare drojdie

Ca la orice aluat cu drojdie, primul lucru pe care l-am făcut a fost să hidratez drojdia. Am făcut asta astfel, un amestec de 50 ml lapte și o linguriță de zahăr, pe care l-am lăsat pe blatul de lucru zece minute. 

traditionrolex.com
pregătire aluat cozonac

Am cernut făina, și i-am adăugat untul tăiat în cubulețe. Am amestecat până când am obținut un aluat nisipos, ca la o tartă. Am adăugat apoi amestecul de lapte cu drojdie,  100 ml lapte la temperatura camerei, gălbenușurile de ou, coaja rasă a unei lămâi, un praf de sare, 150 g de zahăr și vanilie. Am amestecat până la omogenizare. 

pregătire aluat 1
pregătire aluat 2 pentru baigli cu Mac

Am mutat aluatul pe blatul de lucru, și am frământat câteva minute, până când aluatul a devenit dens, omogen, suplu, dar nelipicios. L-am învelit în folie alimentară, și l-am lăsat liniștit la frigider, cam o oră, să se relaxeze și să devină mai ferm. 

Umplutura de mac

Am început cu semințele de mac, pe care le-am măcinat în râșniță. Mi-am amintit cu drag de anii când eram copil, și mă amuzam teribil cu scosul semințelor de mac din măciulii. Mi se părea foarte distractiv să tai capacul și să constat câte semințe am în fiecare. 

pregătire umplutura 1
pregătire umplutura 2

Într-o crăticioară, am pus la fiert laptele rămas  împreună cu 100 g zahăr și stafidele, până când zahărul s-a dizolvat în lapte. Am turnat amestecul fierbinte peste semințele de mac măcinate, și am adăugat coaja rasă a unei lămâi.  Am obținut o cremă omogenă și densă, pe care am lăsat-o la răcit câteva minute. 

umplutură pentru baigli cu mac

Asamblarea cozonacului baigli cu mac

asamblare cozonac 1
asamblare cozonac 2

Am scos aluatul ferm de la frigider, și l-am împărțit în două părți egale. Am întins pe blatul de lucru una dintre ele,  într-un dreptunghi cu marginile cât mai drepte. L-am întins subțire, dar suficient cât să susțină umplutura – cam 3 – 5 mm e suficient.  Am întins jumătate din crema de mac, uniform, peste foaia de aluat, lăsând neacoperite marginile, cam 3 cm pe fiecare latură. Am uniformizat și am presat umplutura, folosind o spatulă. Am împăturat peste cremă marginea inferioară și lateralele, și le-am presat ușor. Am rulat de jos în sus, începând de la marginea pliată, încercând să am un rulou cât mai uniform, și strâns. Am uns cu albuș de ou marginea superioară, nepliată, pentru a se lipi bine, și a sigila aluatul, cu crema în siguranță în interior, fără vreun risc de a se scurge în exterior.  

asamblare cozonac 3
asamblare cozonac 4

Coacerea cozonacului bagi cu mac

Am uns cu gălbenușul de ou rămas cele două baigli. Am lăsat la frigider plăcinta pentru un sfert de oră, pentru ca suprafața să se întărească. Am uns apoi cu un strat nou, doar de albuș de această dată, pentru un finish lucios, și am pus din nou la frigider, încă un sfert de oră. Cele două straturi de ou vor oferi un aspect marmorat prăjiturii, pentru că gălbenușul va crăpa, iar albușul va aduce luciu la suprafață.  

asamblare cozonac baigli cu mac

Am înțepat cu un băț lung, pentru frigăruie, cele două baigli, în mai multe locuri pe toată lungimea rulourilor, pentru ca aburul să poată ieși din plăcintă, și a nu crăpa foarte tare. Am copt în cuptorul preîncălzit, la 200 g, în partea inferioară a cuptorului. După un sfert de oră, când suprafața plăcintei începe să se coloreze, am poziționat o tavă goală în partea superioară a cuptorului. Am făcut asta pentru a uniformiza căldura, și a nu coace suprafața prea tare, înainte ca interiorul să fie și el copt.  

Am scos baigli din cuptor când erau rumeni și frumoși. În casă mirosul de copt era deja greu de suportat. Am lăsat la răcit complet plăcinta înainte de a o tăia. Se poate servi călduță, însă se taie perfect, în felii frumoase, după ce se răcește peste noapte, acoperită. Am servit cu ceai, dar un pahar de lapte rece este un adaos perfect acestei plăcinte rustice, cu gust de “acasă la bunica”. 

baigli cu mac

Sper să vă umpleți casa de arome de copt și de confort, și să vă bucurați de un baigli simplu și perfect prin simplitatea și rusticitatea lui. 

baigli cu mac

Cu drag, Cristina

Alte rețete dulci mai găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Nu inteleg de ce spui doua galbenusuri si in poza apar 3.

    1. Dragă Elena,
      Rețeta este corecta, cu ingredientele și cantitățile din lista. În poza apar 3, pentru ca eu am pregătit o cantitate mai mare.

      Succes!

  2. Umplutura de mac la acest baigli unguresc nu contine lapte , este un sirop de apa si zahar care se fierba si in care macul si coaja de lamaie .

    1. Draga Carmen,

      Desigur ca pot sa fie multe variante pentru o umplutura, dar te invit sa testezi si aceasta rețetă, cu lapte, care oferă o consistentă cremoasă si moale, si este specifica zonei din care am preluat rețeta, unde toată lumea o prefera pe aceasta.

      Cu drag, Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close