Cremșnit sau cremeș

1.3K

cremșnit

Lecții de la bunica… Din păcate eu nu prea am avut parte de lecții de la bunica, deși mi-aș fi dorit să învăț multe lucruri de la ambele bunici. Am însă amintiri vagi, legate de mesele la care mergeam, și îmi amintesc câteva deserturi pe care le făceau. Biscuiți linzer cu gem, parcă erau cei mai delicioși biscuiți pe care i-am mâncat vreodată, tort cu nucă, și acest cremșnit sau cremeș (în funcție de zonă) care mie mi-a marcat copilăria. Nu știu exact cum îl facea, însă am încercat și sper că am ajuns la o variantă cât mai apropiată ca cea pe care o făcea ea.

Ingrediente cremșnit

  • 800 grame aluat foietaj
  • 8 gălbenușuri
  • 250 grame de zahăr
  • 100 grame de făină
  • 1 litru lapte integral
  • 25 grame unt 82% grăsime
  • 400 ml smântână lichidă neîndulcită foarte rece
  • Esență de vanilie

ingrediente cremșnit

Cum am preparat eu acest cremșnit

Primul lucru de care m-am apucat a fost să coc aluatul pentru foietaj. Eu am avut o singură bucată, așa că am tăiat-o pe jumătate și am l-am întins un pic cu sucitorul. Am pus pe rând bucățile la cuptor, la 190 de grade C, cam 35 de minute sau până s-a rumenit bine.

foietaj copt

Cealaltă bucată am tăiat-o în pătrate egale, ca să fie mai simplu de feliat la final, și am copt-o la fel. Le-am lăsat la răcit.

Apoi m-am apucat de cremă. Într-un ibric am pus laptele fiert la foc mic. În altul am pus cele 8 gălbenușuri cu 200 grame de zahăr și le-am amestecat bine. Peste am pus făina și esența de vanilie și le-am încorporat.

cremă pentru cremșnit

După ce laptele a fiert, l-am turnat peste amestecul de ouă, și am pus din nou pe foc, amestecând cu telul continuu, până când a fiert. L-am mai ținut pe foc încă 2 minute, apoi am vărsat crema într-un alt castron, am pus untul și l-am încorporat.

crema gata

Am acoperit cu folie de plastic, și am lăsat la răcit total.

După ce toate s-au răcit, am bătut frișca cu restul de 50 de grame de zahăr, până s-a întărit. Frișca astfel bătută am pus-o peste crema de vanilie și am amestecat-o.

cremă cu frișcă

Cum am asamblat prăjitura cremșnit

Pe o tavă încăpătoare, am pus jumătate de foaie de foietaj, pe care am desprins-o cu grijă.

asamblare prăjitură

Peste am pus jumătate din cantitatea de cremă de vanilie. Apoi am venit cu cealalta jumătate de foaie de foitaj, și apoi cu restul de cremă. Bucățelele de aluat le-am rupt și pe ele pe jumătate, iar partea de deasupra, care era mai crocantă am fărâmițat-o bucățele mici. Am decorat prăjitura cum m-am descurcat eu mai bine.

cremșnit final

Cum am servit acest cremșnit

În primul rând l-am pus la frigider pentru a doua zi. În al doilea rând, înainte de servire l-am presărat cu zahăr pudră. Apoi l-am porționat.

servire cremșnit

Și l-am servit. Pot să vă spun că a fost delicios.

secțiune cremșnit

Poftă bună,

Cristina.

Alte idei de rețete dulci, aici.

 

Join the Conversation

  1. Și unde-i rețeta pt blat?

    1. Krisstina ioana says:

      In ingrediente. 800 grame aluat foitaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close