De obicei, cei mici sunt foarte mofturoşi sau pretenţioşi mai bine zis, mai ales când vine vorba despre mâncare, doar au şi ei personalitatea lor, nu? Dar când vine vorba despre desert sunt mai puţin pretenţioşi.
Aşa era şi fetiţa mea, mică fiind şi mofturoasă, de câte ori pleca la bunica ei, la Iaşi. Acasă mânca tot, dar acolo începeau mofturile. Bunica ei nu mai ştia ce să îi pregătescă pentru a-i satisface pofta de dulce.
Îi pregătea de obicei tartă cu vişine, orez sau griş cu lapte şi dulceaţă(sos) de fructe de pădure, plăcintă cu mere, deşi favorita ei era plăcinta cu dovleac, dar cel mai mult şi cel mai mult îi plăceau papanaşii.
Pentru că reţete de plăcintă v-am mai preparat, astăzi m-am gândit să vă încânt cu reţeta de papanaşi cu mere şi brânză dulce, pentru copii „mofturoşi de la oraş“, o reţetă foarte simplă şi uşor de preparat.
Dar să începem cu ingredientele pentru papanaşi cu mere:
- 150 gr brânză proaspătă
- 3 mere, din care 1 măr am folosit pentru dulceaţa de mere
- 2 ouă
- 2 linguri de făina(50 gr)
- ½ linguriţă de praf de copt(2,5 gr)
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 lămâie
- 40 gr unt
- un praf de scorţişoară, opţional, deşi ştiu că cei mici preferă turta dulce
- un praf de sare.
Cum am început?
Într-un castron amestecăm brânza proaspătă, merele date pe răzătoare şi scurse un pic de zeamă, cele 2 ouă, coaja rasă de lămâie, făina în care am adăugat praful de copt, zahărul vanilat şi un praf de sare.
Amestecăm totul bine şi lăsăm puţin la odihnit. Compoziţia nu trebuie să fie prea tare.
Papanaşii se pot face fie din mere, fie din brânză proaspătă sau din ambele, fie din dovleac, de ce nu?
Cât timp a stat aluatul la odihnit, nu foarte mult, pentru că în casă am găsit un măr un pic stafidit, şi aşa cum v-am povestit de fiecare dată că suntem într-un internship ce promovează evitarea risipei alimentare, din acest măr am pregătit un sos sau o dulceaţă de mere cum preferaţi voi să îi spuneţi. Cum?
Într-o crăticioară am pus mărul pe care l-am curăţat de coajă şi l-am tăiat cuburi, cam 50 gr fruct, la care am adăugat 25 gr zahăr brun, zeama de la ½ lămâie şi 25 ml suc de mere, iar din restul de suc de mere şi lămâie mi-am făcut o limonadă, să am spor.
Acum putem adăuga şi scorţişoara, dar doar dacă le place celor mici. Îi puteţi implica şi pe ei în pregătirea acestui preparat, sigur ar fi un ajutor de nădejde, iar distracţia ar fi maximă, ca să nu mai spunem de amintirile pe care le creăm împreună cu cei mici.
Am fiert dulceaţa până s-a legat frumos.
Cum am format acești papanași cu mere?
Am luat cu lingura din compoziţie şi cu mâna înmuiată în făină am făcut papanaşi potriviţi pe care i-am prăjit apoi într-o tigaie, în unt.
În cazul în care folosim ulei în loc de unt, scoatem papanaşii pe un prosop de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei. Eu pentru că am folosit doar 40 gr de unt nu a fost cazul.
La fel de buni ies şi la cuptor, doar că se măreşte timpul de preparare. Dacă copiii nu sunt nerăbdători este de preferat să îi pregătim aşa. După ce am format papanaşii, îi ungem cu unt topit sau cu ulei, îi aşezăm pe o tavă în care am pus hârtie de copt şi îi coacem la 180-200 grade, în funcţie de cuptor, până se rumenesc frumos.
Cum am servit acești papanași cu mere?
Papanaşii se servesc calzi alături de smântână şi sosul sau dulceaţa de mere, sau cu puţin zahăr pudră, ce vă place. Sau îi putem servi aşa simpli, sunt la fel de buni.
Şi poate că vă întrebaţi de ce nu am pus zahăr în compoziţie? Nu a fost nevoie pentru că am folosit un soi de mere dulci.
Alte idei de deserturi pentru copii: plăcinta creaţă cu brânză, pudrată fin cu zahăr vanilat, plăcinta cu mere şi merişoare, negresă „la borcan”, mere coapte în ciocolată, dar şi sandwich-uri asortate numai bune de luat la şcoală.
Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!
Alte idei de rețete pentru copii găsiți și aici.