Plăcintă creață cu brânză

2.9K

plăcintă creață

La un simplu search pe internet găsim o varietate largă de reţete de plăcintă, cu brânză sărată, dulce, cu spanac, cu ceapă verde, cu foi sau cu foietaj.

Eu astăzi vin către voi cu o reţetă moştenită. Mama a învăţat-o de la bunica mea bulgăroaică şi eu am preluat-o. Bineînţeles că mi-am pus şi amprenta personală şi o să vedeţi la sfârşit de ce spun asta.

Îmi place să îi spun şi „plăcintă cu răvaşe” pentru că de Anul Nou se pun în această plăcintă bănuţi. Copii fiind eram tare fericiţi când ,mâncând plăcintă, descopeream şi bănuţul sau nu, şi atunci eram tare necăjiţi, dar înţelegeam că este doar un obicei, nu ne supăram prea tare.

Este o reţetă extrem de simplă, foarte uşor de pregătit, dar şi foarte gustoasă. Se poate face în diverse variante şi forme, în orice moment nu doar de Anul Nou.

Dar zic să purcedem la treabă.

Pentru această minunată plăcintă creață avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 foi de plăcintă integrale, dar şi alt tip de foi de plăcintă, cele care vă plac
  • 6-7 ouă
  • 200 gr brânză proaspătă slabă
  • 200 gr brânză proaspătă grasă
  • 100 gr brânză de oaie
  • 500 ml lapte bătut sau chefir
  • ulei sau unt pentru uns foile
  • sare
  • unt pentru uns tava.

ingrediente plăcintă creață 

Cum am început?

Într-un castron am realizat crema pentru plăcintă, dacă pot să îi spun aşa. Am amestecat brânza proaspătă cu brânza sărată şi 3-4 ouă. Nu am pus sare deoarece am folosit brânză sărată.

ingrediente interior

Într-un alt castron am realizat toppingul pentru plăcintă. Am amestecat laptele bătut cu 3 ouă şi un praf de sare, nimic mai simplu.

topping plăcintă

 Cum am asamblat plăcinta?

asamblare plăcintă

Pe un blat sau chiar pe masa din bucătărie separăm câte 2 foi de plăcintă. Apoi le ungem cu ulei sau unt topit (nu este necesar pe fiecare în parte). Adăugăm din crema de brânzeturi şi ou, şi încreţim foaia, pe care apoi o punem în tava unsă cu unt.

asamblare plăcintă 2

Şi la fel procedăm cu celelalte foi până umplem tava.

pregătire coacere plăcintă creață 1

Deasupra turnăm toppingul de lapte bătut şi ou şi scuturăm bine tava astfel încât toppingul să acopere plăcinta.

pregătire coacere plăcintă creață 2

Punem plăcinta în cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade pentru 40-50 min şi iarăşi vin şi spun în funcţie de cuptor, până se rumeneşte frumos.

plăcintă coaptă

Când este gata, frumos rumenită, scoatem plăcinta din cuptor şi o lăsăm la odihnit pentru că „odihnit bine” este tema din această săptămână cu care ne-a provocat chef Adrian Hădean.

plăcintă la răcorit

Aceasta este plăcinta de bază, puteţi adăuga ceapă verde, spanac, ştevie, praz(varianta macedonească) sau ce vă inspiră pentru varianta sărată, dar şi stafide, zahăr şi arome pentru varianta dulce şi îi puteţi da orice formă în funcţie de tavă.

O altă propunere de plăcintă creață

Pentru că mi-au rămas câteva foi şi pentru că aveam în casă 2 mere „scofâlcite” şi o pară, cum nu risipim nimic, m-a inspirat plăcinta creaţă cu mere pe care aş putea să o încadrez în varianta dulce de plăcintă. Reţeta este aceeaşi, dacă doriţi puteţi exclude crema de brânză, dar păstraţi toppingul, eu de exemplu am exclus crema de brânză. Am dat merele şi para pe răzătoare, am uns foile de plăcintă cu ulei sau unt, cum doriţi, am adăugat din crema de mere, le-am încreţit şi le-am aşezat în tavă, am turnat toppingul deasupra şi am urmat aceeaşi paşi ca la plăcinta cu brânză. Nu am călit merele şi nu am adăugat nici zahăr, (nu a fost nevoie şi datorită faptului că foile de plăcintă integrale au un gust mai dulceag), aşa cum nu călesc nici spanacul sau prazul pe care le mai folosesc uneori. Plăcinta creaţă cu praz este preferata fetiţei mele.

plăcintă creață

 Cum servim această plăcintă creață?

Plăcinta creaţă cu brânză o servim după ce s-a „odihnit” un pic, aşa călduţă sau cum preferaţi, este foarte bună şi rece, alături sau nu de un pahar de lapte bătut sau chefir.

servire plăcintă creață cu brânză

Plăcinta creaţă cu mere vă recomand să o serviţi de la frigider, tot după ce s-a „odihnit” un pic. Este minunată pe timpul verii. Sigur veţi impresiona familia şi musafirii.

plăcintă ceață cu mere

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Alte rețete de plăcinte, aici.

Join the Conversation

  1. Am incercat aceasta reteta si mi-a placut foarte mult. Mereu iti urmez retele si mancarea imi iese delicioasa. Keep up!

  2. Monica Gabriela Paraschiv says:

    Mulțumesc Adelina, mă bucur că ai incercat rețetele și că ți-au plăcut, sper să mă urmărești in continuare pentru că urmează și alte rețete la fel de delicioase.

  3. Wow, ce rețetă minunată și plină de tradiție! Îmi place ideea de a pune bănuți în plăcintă pentru Anul Nou, ce mod drăguț de a adăuga un pic de magie la masa de sărbătoare.

    Mă întreb, totuși, dacă ai încercat vreodată să adaugi și alte „surprize” în plăcintă, în afara de bănuți? Și ce părere ai despre folosirea altor tipuri de brânză în rețetă?

    Oricum, abia aștept să încerc să fac și eu această plăcintă! Mulțumesc pentru rețetă și pentru inspirație!

  4. Tradiția este să punem doar bănuți, dar putem încerca și cu răvașe, de ce nu?
    În ceea ce privește folosirea altor tipuri de brânză în rețetă, putem folosi doar ca adaos, adică în loc de telemea sărată, baza o constituie brânza proaspătă.

    Și eu vă mulțumesc pentru apreciere!

  5. Bon! Plăcinta creată cu brânză! Această rețetă mă face cu adevărat fericită. Dar în același timp, mă face să mă întreb: putem să folosim diferite tipuri de brânză pentru a obține gusturi variate? Acest preparat ar fi bun și cu o felie de șuncă înăuntru? Sună ca un experiment care merită încercat, nu credeți? Experiențele culinare ne oferă oportunitatea

  6. Bon! În ceea ce privește tipurile de brânză vă recomand să experimentați doar în amestec cu brânză proaspătă și brânză telemea. În ceea ce privește „felia de șuncă” nu va recomand, vorbim totuși despre o rețetă tradițională. Puteți în schimb să adăugați praz, ceapă verde sau spanac.
    Dar dacă doriți să experimentați merită încercat , de ce nu?

  7. Am încercat și eu această rețetă de plăcintă creață și a ieșit absolut delicioasă! Este uimitor cum se poate transforma o rețetă tradițională cu mici ajustări personale. Voi încerca data viitoare varianta cu spanac, sună foarte bine!

  8. Plăcinta cu răvașe mi-a amintit de copilărie și de momentele când căutam bănuțul în plăcintă! O rețetă simplă, dar plină de amintiri frumoase. Mulțumesc pentru că ai împărtășit-o cu noi!

  9. Nu mă așteptam ca o plăcintă să fie atât de versatilă! Rețeta de plăcintă creață cu mere este o idee genială pentru a evita risipa alimentară. O voi încerca sigur în weekend!

  10. Ce rețetă interesantă! Îmi place foarte mult ideea de a combina brânza cu plăcinta creață, dar mă întreb cum se compară aceasta cu alte rețete tradiționale de plăcinte. Credeți că adăugarea de verdețuri sau condimente suplimentare ar îmbunătăți gustul, sau este mai bine să păstrăm simplitatea ingredientelor originale? Mi-ar plăcea să aud părerile celor care au încercat-o!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close