Negresă cu jeleu de afine şi ciocolată albă

390

negresă cu jeleu

Cea mai delicioasă inspiraţie în orice anotimp. Blat dens cu ciocolată neagră, jeleu de ciocolată albă şi afine, nu se putea ceva mai „ciocolătos”, căci aceasta este tema săptămânii.

Fie că doriţi să sărbătoriţi pe cineva, să oferiţi un cadou culinar sau să bucuraţi pe cineva cu ceva dulce, iată vin eu cu soluţia.

Este un desert simplu de preparat, delicios pe care putem să îl degustăm fără a avea mustrări de conştiinţă că încălcăm vreo regulă sau că ne abatem de la dietă, cu atât mai mult cu cât este pregătit în casă şi cunoaştem toate ingredientele pe care le folosim. Moderaţia este cuvântul cheie.

Dar să trecem la ingrediente:

  • 300 gr zahăr brun
  • 1 pachet de unt, tăiat cubuleţe, la temperatura camerei
  • 60 ml lapte
  • 75 gr cacao, 3 linguri
  • 25 ml rom, 1 lingură
  • 3-4 ouă
  • 200 gr făină
  • 100-200 gr ciocolată neagră
  • 1 praf de sare,

iar pentru jeleu:

  • 1 plic de gelatină
  • 300-400 gr ciocolată albă
  • 100-125 gr afine
  • 15 ml apă
  • zeama de la ½ lămâie
  • 50-100 gr zahăr brun.

 

ingrediente negresă cu jeleu

Cum am început?

Zahărul, untul, laptele, romul şi cele 3 linguri de cacao se dau într-un clocot. Din această compoziţie se dau deoparte 10-12 linguri.

pregătire negresă

Batem albuşurile spumă şi în compoziţia rămasă încorporăm pe rând cele 3 gălbenuşuri, albuşurile, praful de sare şi făina, cernută desigur.

ingrediente negresă

compoziție negresă 1

compoziție negresă 2

Ungem o tavă cu unt şi o tapetăm cu făină, punem jumătate din compoziţia pregătită mai sus, cuburile de ciocolată şi apoi restul de compoziţie. Punem tava la cuptor la 180 de grade, în funcţie de cuptor şi coacem 15-20 de minute.

pregătire formă copt

aluat pregătit

După cele 15-20 de minute scoatem tava din cuptor şi adăugăm peste prăjitură cele 10-12 linguri păstrate din compoziţie anterior şi mai lăsăm pentru 5 minute sau facem testul scobitorii.

negresă coaptă

Negresa este gata! La alegere putem adăuga nuci, stafide, ce dorim. Ne putem opri aici sau putem continua aşa cum am făcut şi eu, pentru un gust mai „ciocolătos”.

Cum am continuat?

Cât prăjitura a stat la cuptor m-am apucat de jeleul „ciocolătos”.

Am pus la înmuiat gelatina. Eu am pus-o în apă caldă pentru că se va dizolva mai uşor în jeleu.

pregătire gelatină

Am pus ciocolata albă la topit în bain marie.

ciocolată albă pentru topit

Într-o cratiţă am pregătit dulceaţa de afine, cum? Am pus 125 gr afine, 50-100 gr zahăr brun, 15 ml de apă şi zeama de la jumătate de lămâie şi am fiert până s-a legat dulceaţa, dar nu prea mult.

pregătire afine

Când a fost gata dulceaţa am adăugat gelatina şi am amestecat iute. Am oprit focul şi am adăugat totul peste ciocolata topită şi am amestecat din nou.

negresă cu jeleu

Jeleul astfel obţinut l-am turnat peste prăjitură şi am dat prăjitura la rece pentru cel puţin 2 ore.

negresă final

Cum am servit această negresă cu jeleu?

Am porţionat prăjitura în forma dorită şi am servit alături de afine. Delicioasă, dar mai ales „ciocolătoasă”.

servire negresă cu jeleu

Şi, la final ca să vă inspir şi mai mult vă las reţeta de „negresă „la borcan”.

Pentru compoziţie folosim ingredientele de la prăjitura „negresă”. Ungem borcanele cu unt în treimea inferioară şi adăugăm în fiecare câte 2 linguri din aluat, în funcţie de borcan, eu am folosit nişte borcănele mai mici. Le punem în cuptor la 180 de grade, sau în funcţie de cuptor şi lăsăm să se coacă.

După ce le-am scos din cuptor, lăsăm borcanele să se răcească, le umplem cu afine şi presărăm zahăr pudră deasupra.

negresă la borcan

Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Alte idei de negresă găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Diana Matei says:

    Bună ziua! Aș dori să prepar și eu acest brownie, însă nu înțeleg foarte bine rețeta, deoarece ingredientele nu sunt foarte clare. Cum 3-4 ouă? 100-200 g ciocolată? Cât folosesc? pentru că dacă aleg eu cât să folosesc, probabil nu va ieși cum trebuie. Un pachet de unt. Ce cantitate? 100, 125, 200, 250? Trebuie să fiți mai clară, ca să putem să vă urmăm rețetele.
    Mulțumesc.

    1. Bună ziua
      Indiferent că punem 3 ouă sau 4 ouă rețeta va ieși la fel de bună.
      In ceea ce privește ciocolata, cantitatea variază în funcție de cât de dulce preferați.
      Iar în ceea ce privește untul m-am referit la un pachet de unt de 200 grame, nu am specificat un pachet de unt mic.

      Dacă aveți neclarități eu vă stau la dispoziție, iar această rețetă chiar merită încercată, este mai mult decât delicioasă, este un vis, in rest este alegerea dumneavoastră.

      Vă mulțumesc pentru feedback

  2. dimensiune tava ?

    1. Eu am folosit o tavă 28/28 cu bază detașabilă, dar se poate folosi și o tavă de dimensiune 26/26

  3. buna ziua, in loc de afine pot folosi capsuni sau zmeura? Multumesc

    1. Bună Anca, desigur, poți folosi atât zmeură, dar și căpșuni, sau orice alt fruct care îți place și care te inspiră.
      Îți mulțumesc și eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close