Rețeta mea de azi, cremă de mălai cu tocăniță de ciuperci și praz copt e inspirată din creațiile lui chef Alexandru Burcă, unul dintre chefii pe care care îi admir și urmăresc cu mare interes.
Rețeta este una pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Iar dacă te-ai săturat de mămăliga clasică, rețeta mea de azi este exact ceea ce cauți.
Ingrediente cremă de mălai:
- 500 ml de lapte gras
- 120 g de smântână grasă
- 100 g mălai
- 50 g de unt
- 100 g de pecorino romano
Ingrediente praz copt
- 2 tije de praz
- 50 g de unt
- 50 ml de vin alb sec
- Sare
- Piper
- cimbru
Ingrediente tocăniță de ciuperci
- 350 g de ciuperci champignon brune
- 25 g de unt
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 linguri de smântână grasă
- Sare
- Piper
- 5 căței de usturoi
Instrucțiuni
Am curățat ciupercile și le-am tocat. Grosier pentru că vreau bucăți mai mari.
Am spălat bine prazul apoi am porționat partea albă în bucăți egale, iar partea verde am tocat-o mărunt. Nu arunc nimic.
Am pornit și am setat temperatura la 175 de grade C. Am pus untul, vinul și condimentele într-o tavă și peste prazul. Am dat tava la cuptor pentru 15 min, apoi am întors prazul și l-am mai lasat15 min. primul strat se va arde, dar asta și vreau.
Am pus la călit partea verde a prazului tocată mai devreme, iar după două minute am adăugat și ciupercile. Am dat focul pe mic și am amestecat din când în când. Treaba asta a ținut undeva la 20 de minute. Când ciupercile au fost aproape gata, am adăugat usturoiul tocat mărunt și smântâna. Am amestecat bine și am mai lăsat ciupercile două minute pe foc apoi le-am dat deoaparte.
Mi-a mai rămas timp suficient să mă ocup de crema de mălai
Am pus într-o oală laptele și smântâna la încălzit. Am asezonat cu sare, iar când lichidul a început să se înfierbânte am turnat mălaiul peste. Am amestecat vânjos ca să nu facă cocoloașe.
Focul a fost mic, de data asta nu vreau să se prindă de fundul oalei. Am folosit un mălai care fierbe foarte repede asa că a fost gata în doar câteva minute. Când mălaiul a fiert, am luat oala de pe foc, am pus untul și brânza și am amestecat bine până am s-au încorporat.
Numai bine s-a copt și prazul. L-am scos din cuptor, am îndepărtat primul strat și am pregătit farfuria.
Am turnat crema de mălai peste care am pus tocănița de ciuperci, apoi prazul copt. Am presărat rodie pentru un plus de aciditate și gata a fost.
Astfel, în nici 45 de minute am gătit o masă delicioasă, super sățioasă si vegetariană.
Încercați și voi! Sigur o să vă placă.
Pace&Love
Alte idei de rețete cu făină de mălai găsești chiar aici.