Când vine vorba despre picant, iute cum vreți să-i spuneți, sunt un mare fan. Aș pune ardei iute și pe desert dacă aș putea. Însă cel mai mult îmi plac pastele picante. Mi se pare că se potrivesc mănușă. Din acest motiv, pentru astăzi, am decis să prepar paste alla Amatriciana. Iar dacă alegem să le preparăm fără carne, se pot numi și paste Arabiata. Sunt foarte ușor de făcut, cu puține ingrediente, care pot fi adaptate în funcție de gusturile fiecăruia. Sper că v-am făcut curioși.
Ingrediente Paste alla Amatriciana ( 2 porții)
- 160 grame de spaghete
- 150 grame de bacon/guanciale/pancetta
- O conservă de roșii întregi înn bulion (400 grame)
- Pecorino/parmezan
- 1 ceapă
- 1-2 căței de usturoi
- Sare, piper
- Ardei iute (sau fulgi de ardei)
Mod de preparare paste alla Amatriciana
Primul lucru de care m-am apucat a fost sosul. La acest tip de paste, autentic se folosește guanciale, care este un obraz de porc uscat. Din motive ce țin de gust, și de faptul că nu prea se găsește, eu am folosit bacon. Sau se poate folosi pancetta.
Primul pas a fost să pun într-o tigaie, baconul la prăjit, până a prins o culoare maronie.
Apoi l-am scos pe o farfurie. Și pentru că nu a avut grăsime, în tigaie am adăugat un pic de ulei de măsline pentru a căli ceapa tăiată mărunt, si usturoiul pisat (acest sos poate fi făcut și simplu, fără ceapă și usturoi).
Când ceapa a devenit translucentă, am adăugat roșiile, pe care le-am zdrobit în mână, ca să rămână bucăți cât de cât mari.
Am adăugat și restul de sos din conservă, un pic de apă, sare, piper și am lăsat la fiert, până acesta a scăzut suficient. Când a fiert, am adăugat baconul și ardeiul iute , și am mai lăsat pe foc cam 5 minute.
Între timp am pus și spaghetele la fiert, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După ce au fiert, le-am pus peste sos, le-am amestecat, am oprit focul, si am pus o mână de pecorino/parmezan peste, și am amestecat.
Cum am servit pastele alla Amatriciana
Bineînțeles, le-am servit calde, după ce au stat 5 minute la odihnit în tigaie. Și după cum spuneam că îmi place picant, am mai adăugat niște ardei iute tocat și muuult parmezan/pecornio. Delicios!
Poftă bună!