Batoane de mămăligă crocantă cu telemea și ierburi

590

Din când în când, nostalgia gusturilor simple, de la țară, din copilărie, îmi amintește de mâncarea bunicii. Și mă trezesc visând la o mămăligă bună, brânză veche din butoi, o sticlă de bulion răcoritor șterpelită din cămară. Le-am adunat pe toate într-o gustare tradițională, dar ușor actualizată. E numai bună de împărțit cu prietenii mei, și ronțăit la povești, lângă o bere rece, în seri de vară.  Am pregătit niște minunate batoane de mămăligă crocantă, cu telemea maturată și tarhon, de scufundat într-un sos de bulion cu ardei iute. Au fost cele mai bune chips-uri, aurii și pline de brânză cu un gust pregnant și atât de specific parcă nouă. Și cel mai important, au zburat repede de pe fiecare farfurie.  

Ingrediente pentru batoane de mămăliga crocantă și sosul de bulion

  • 0,5 kg mălai
  • 1l lapte
  • 500 g telemea maturată
  • Tarhon proaspăt
  • 500 ml bulion
  • Oregano proaspăt
  • Ardei iuți
  • Sare și piper
ingrediente pentru chipsurile de mămăligă

Metoda de pregătire pentru batoane de mămăligă crocantă cu telemea și ierburi, în sos de bulion

Sosul de bulion

pregătire sos de bulion

Am pregătit un sos foarte simplu, care practic se gătește aproape singur. Am pus într-o crăticioară bulionul, condimentat cu sare și piper, și câteva felii de ardei iute. L-am pus pe un foc mare, cam 20 de minute, până când apa din bulion s-a evaporat, și consistența a devenit una de sos, care curge încă, dar e dens, și cremos. L-am lăsat la răcit, pentru a fi pregătit oricând. Sosul poate fi păstrat în frigider, cu un capac, destul de mult timp. Nicio grijă, e atât de savuros și potrivit cu multe preparate, calde sau reci, că veți face repede o șarjă nouă.

Mămăliga cu telemea și ierburi

pregărite Batoane de mămăligă crocantă cu telemea

Am fiert mămăliga în lapte în locul apei și am ales o consitență mai densă decăt aș prefera de obicei. Nu am sărat mămăliga pentru că am adăugat imediat după fierbere telemeaua rasă pe o răzătoare mare și frunzulițe tinere de tarhon. Apoi am omogenizat foarte bine. Cu cât e mai maturată, cu atât telemeaua este mai aromată, dar și mai sărată, deci va săra suficient mămăliga mea. Consistența brânzei a mai avut un beneficiu – fiind mai tare, nu s-a topit complet de la căldura din vas, și a lăsat niște mici bule mai puțin compacte în compoziție. Acestea vor face ulterior preparatul mai pufos și mai savuros, cu o textură interioară foarte plăcută și neomogenă. 

Am uns cu ulei de măsline o tavă de formă dreptunghiulară și am turnat mămăliga cu brânză într-un strat uniform. Forma vasului ajută la obținerea unor batoane egale când le voi porționa. Am lăsat compoziția să se răcească și să se întărească, la frigider, peste noapte. Poate să stea și mai puțin de o noapte, oricât peste 2 ore ar fi deja suficient. 

răcire mămăligă

Cum am finalizat și servit aceste batoane de mămăligă crocantă cu telemea și sos de bulion?

pregătire chipsuri de mămăligă

După ce mămăliga din tavă s-a întărit suficient încât să îmi permită să o porționez, am întors-o pe un fund de lemn, și am tăiat niște batoane frumoase, egale. Le-am trecut pe fiecare, pe rând, printr-un strat de mălai, și le-am prăjit în ulei încins, până când au devenit rumene. Am scurs bastonașele aurii pe un prosop de bucătărie. 

servire Batoane de mămăligă crocantă cu telemea

Am servit aceste frumoase chips-uri de mămăligă relaxați, direct cu mâna, foarte calde, cu extra telemea rasă și frunze foarte tinere de tarhon, și le-am scufundat în sosul cremos de bulion. 

Batoane de mămăligă crocantă cu telemea

Un aperitiv perfect pentru o seară lejeră cu prietenii alături, și minunate lângă o bere foarte rece. Sper să le gătiți pentru o întâlnire cu oameni veseli, le veți oferi o experiență surprinzătoare. 

 Cu drag, Cristina.

Alte preparate cu mămăligă găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close