Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri este masa de duminică, în familie şi dacă mai avem şi prietenii alături nimic nu poate fi mai minunat. După ce săptămâna s-a încheiat, prânzul sau masa de la amiază, într-o zi de duminică este ziua în care ne adunăm cu toţii la masă, mari şi mici, depănăm amintiri şi noutăţi şi ne bucurăm de mâncăruri care mai de care mai gustoase.
Îmi amintesc de mesele din copilărie când la masa din sufragerie cu faţă albă de masă şi tacâmuri faine, ne strângeam cu mici şi mari, rude şi prieteni de familie.
Dacă nu mai stiţi cu ce reţete să îi surprindeţi pe cei dragi vă vin eu în întâmpinare cu câteva idei care sper să vă placă şi să vă inspire. Sunt reţete foarte simple şi gustoase, sănătoase, doar cât să ne fie suficient şi să ne facă bine. Cu siguranţă îi veţi impresiona pe cei apropiaţi.
De pe masa noastră nu lipsesc niciodată supele sau ciorbele, iar pentru că aveam la dispoziţie un kilogram de carne tocată şi pentru că promovăm evitarea risipei alimentare, pentru felul principal am ales ciorba de perişoare. Şi de aici pornind am realizat întreg meniul de duminică, care arată cam aşa:
Pentru aperitiv o salată grecescă şi pârjoale moldoveneşti.
Pentru zeamă am optat pentru ciorba de perişoare acrită cu zeamă de corcoduşe.
Pentru felul principal dovlecei şi cartofi dulci umpluţi, alături de kefir,
iar ca desert o delicioasă plăcintă cu vişine şi cireşe.
Prânzul de duminică
Dar să începem cu ingredientele şi am să vă enumăr doar ingredientele de la care am pornit, apoi pentru fiecare reţetă în parte:
- 500 gr carne tocată de vită
- 500 gr carne tocată de pui
- 1 ceapă roşie
- 1 morcov
- verdeaţă tocată, sare şi piper după gust.
*Cantităţile pot diferi în funcţie de numărul pofticioşilor de la masă.
Cum am început?
Am spălat şi tăiat legumele. Într-un castron am amestecat carnea tocată, 1 ceapă roşie, 1 morcov, verdeaţă tocată, sare, piper.
Din acest amestec am realizat pârjoalele, perişoarele şi am umplut dovleceii şi cartofii noi.
Am lăsat totul la frigider pentru îmbinarea aromelor.
Să o luăm pe rând.
Salată grecească
Pentru salată avem nevoie de :
- 1 roşie
- 2 castraveţi
- 1 ceapă roşie
- 1 ardei gras
- 1 lingură de măsline
- brânză telemea
- sare, piper, ulei după gust.
Amestecăm totul într-un castron potrivim de gust cu sare şi piper şi adăugăm zeamă de lamâie.
Pârjoale moldoveneşti
Pentru pârjoale avem nevoie de:
- 250 gr din amestecul de carne pregătit mai sus
- 1-2 cartofi noi
- 1-2 ouă
- 1-2 căţei de usturoi, la alegere
- făină
Cum am început
Din amestecul de carne pregătit mai sus am luat cam 250 gr carne la care am adăugat cartofii noi daţi pe răzătoare şi cele 1-2 ouă, iar la alegere 1-2 căţei de usturoi pisaţi.
Cum am continuat?
Am dat pârjoalele prin făină, le-am uns cu ulei şi le-am pus la cuptor la 180 de grade până s-au rumenit frumos.
Cum am servit?
Alături de salata grecească.
Gata şi pârjoalele, acum trecem la zeamă.
Ciorbă de perişoare acrită cu zeamă de corcoduşe
Pentru ciorbă avem nevoie de:
- 250 gr carne din amestecul pregătit
- 1-2 linguriţe de griş
- 1 ceapă roşie
- 1 ardei capia
- 1 ardei gras
- 1 morcov
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 bucată de ţelină
- sare, piper, după gust
- 50 ml ulei de măsline
- verdeaţă
- 200 ml zeamă de corcoduşe sau borş, după gust.
Cum am început?
Din 250 gr carne şi 1-2 linguriţe griş formăm perişoare. Eu prefer să folosesc griş pentru că perişoarele ies mai pufoase.
Cum am continuat?
Într-o oală punem apă la fiert şi când ajunge la punctul de fierbere adăugam legumele tăiate şi fierbem pentru 15 minute. Acum adăugăm perişoarele şi fierbem până perişoarele se ridică la suprafaţă, moment în care ştim că sunt gata.
Adăugăm zeama de corcoduşe, sare, piper după gust şi, la final verdeaţă. Mai fierbem doar câteva minute.
Cum am servit?
Alături de pâine prăjită sau crutoane.
Gata şi cu ciorba, trecem la felul principal.
Dovlecei şi cartofi dulci umpluţi cu carne
Pentru această reţetă eu am folosit ce aveam prin casă, şi mă refer la legume:
- 2 dovlecei
- 1 cartof dulce
- 1 ardei capia
- 1 roşie
- 1 ardei gras verde
- 500 gr carne din amestecul principal
- 1-2 linguri de orez
- 50 gr bulion de ardei
- câteva bucăţi de kaizer afumat
- verdeaţă, sare, piper şi ulei după gust.
Cum am început?
Am tăiat dovleceii şi cartoful dulce pe jumătate, bineînţeles după ce i-am spălat şi curăţat, i-am scobit în interior cu ajutorul unei linguriţe, am adăugat un praf de sare în interior şi i-am lăsat la scurs.
Între timp am spălat legumele şi le-am tăiat mărunt alături de miezul de la dovlecei şi de la cartoful dulce şi le-am pus într-o cratiţă împreună cu kaizerul.
Cum am continuat?
Am amestecat 500 de gr de carne din amestecul pregătit iniţial în care am adăugat orezul spălat şi am umplut dovleceii şi cartoful dulce . I-am pus în cratiţă şi am mai adăugat bulionul de ardei şi un pic de apă. Am pus la fiert pentru 30-40 minute şi apoi în cuptor pentru alte 15 minute, în funcţie de cuptor.
Pentru că a mai rămas spaţiu în cratiţă şi pentru că nu îmi doream dovlecei răsturnaţi, cu ajutorul câtorva scobitori am unit cartofii dulci cu dovleceii.
Cum am servit?
Alături de kefir, crutoane sau pâine prăjită, după preferinţe
Acum trecem la cireaşa de pe tort, ce va încheia minunat prânzul de duminică.
Plăcintă cu cireşe şi vişine
Pentru această delicioasă plăcintă de vară, şi nu numai pentru că acum găsim şi fructe congelate avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 pachet foi de plăcintă
- 500 gr cireşe
- 500 gr vişine
- zeama şi coaja de la 1-2 lămâi
- 300-500 gr zahăr brun
- 1 plic zahăr vanilat
- ulei pentru uns foile
- unt pentru uns tava.
Cum am început?
După ce am spălat fructele, am scos sâmburii fructelor şi apoi le-am pus intr-o cratiţă împreună cu zahărul, zahărul vanilat şi zeama de lămâie.
Am pus pe foc şi am lăsat până ce zahărul s-a topit şi fructele s-au legat frumos, ca o dulceaţă. Reţeta de dulceaţă o găsiţi pe adihadean.ro/Cotlet de porc, chutney de cireşe şi salată de mazăre.
Cum am continuat?
Acum ungem câte 2-3 foi de plăcintă cu ulei, adăugăm din compoziţia de fructe şi rulăm.
Adăugăm în tava unsă cu unt. Continuăm până umplem tava, ungem foile deasupra cu ulei şi punem la cuptor pentru 45-50 min în funcţie de cuptor.
Cum am servit?
Pudrată fin cu zahăr vanilat, dar nu este obligatoriu, este foarte bună şi fără.
Alte reţete uşoare şi la fel de bune de plăcintă găsiţi pe adihadean.ro, Plăcintă cu merişoare, Plăcintă creaţă cu brânză.
Şi cam asta a fost pentru prânzul de duminică, delicios de altfel. Toată lumea a fost mulţumită.
Sper că v-am inspirat şi de această dată.
Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!
arata super, multumesc de idei
Cu drag, mulțumesc pentru apreciere și sper să ne urmăriți în continuare