Este cineva care nu iubește salata de vinete cu maionează și ceapă ? Este printre mâncărurile mele preferate, indiferent de sezon, pentru că mama hărnicuța are grijă să avem mereu în congelator vinete coapte. Într-adevăr, cele mai delicioase sunt cele proaspăt coapte pe jar și pregătite cu o maioneză de casă și ceapă…deja am apă în gură :). De aceasta dată, eu am servit salata de vinete cu lipii naan cu pătrunjel și usturoi, care se pregătesc foarte simplu.
Ingrediente pentru salată de vinete coapte:
- 400 grame vinete coapte (daca nu aveți cum să le coaceți pe jar, le puteți coace în cuptor)
- 50 grame maioneză de casă
- 1 ceapă roșie
- sare, puțină zeamă de lămâie
- pătrunjel
- ulei de măsline pentru ornat
Iar pentru lipii aveți nevoie de:
- 350 grame de făină
- 300 grame iaurt grecesc
- 1/2 linguriță sare
- 1 pliculeț praf de copt
- 30 grame de unt
- usturoi granulat
- pătrunjel tocat
Pregătire aluat lipii
Am început cu pregătirea lipiilor, unde am amestecat 350 de grame de faină cu sarea și praful de copt, după care am adăugat 300 grame iaurt grecesc și am început să frământ până am obținut un aluat. Am acoperit vasul și l-am lăsat deoparte 25 de minute, timp în care am pregătit salata de vinete .
Pregătire vinete coapte
Am tocat vinetele mărunt, peste care am adăugat ceapa roșie, maioneza, sarea și puțină zeamă de lămâie.
Am așezat vinetele pe farfurie, le-am aranjat cu ajutorul unei linguri, am stropit cu ulei de măsline și am pus puțin pătrunjel pentru decor.
Coacere lipii
Acum e timpul să ne ocupam de lipii.
Am tăiat aluat în doua parti, iar fiecare parte în 4 bucăți egale .Am întins fiecare bucata bine, după care le-am pus într-o tigaie încinsă. Când apar mici bule, întoarcem lipia și pe partea cealaltă. Le așezam într-un coș de pâine și le acoperim până suntem gata cu toate .
Într-un vas am pus la topit untul, peste care am adăugat usturoiul granulat și pătrunjel tocat. Am uns lipiile calde cu acest sos și am servit împreună cu salata de vinete. Un deliciu :)
Cu drag,
Alte rețete cu vinete, aici.