Prăjitură cu nucă, cremă de vanilie și frișcă

1.9K

Prăjitură cu nucă și cremă de vanilie

De sărbători, cu toții ne dorim să pregătim preparate cât mai gustoase, cât mai aspectuoase, cât mai festive, pentru a ne surprinde invitații…chiar dacă eu una sunt de părere, că orice ai avea pe masă, mai important este faptul că ai timp suficient să stai cu cei dragi :) .

Aceasta prăjitură o stiu de la mama, care o pregătește destul de des acasă și mi se pare o prăjitură perfectă pentru sărbători, alături de un pahar de șampanie. Are un blat cu nuca măcinată, o cremă fina, frișcă și strat crocant de nuci cu zahăr caramelizat.

Pentru această prăjitură cu nucă aveți nevoie de:

Ingrediente blat :

  • 4 ouă
  • 4 linguri zahăr
  • 4 linguri nucă măcinată
  • 4 linguri faină + 1/2 pliculeț praf de copt

ingrediente pentru prăjitură cu nucă

Pentru blat, am separat ouăle, iar albușurile le-am bătut spumă cu zahărul. Când albușurile au fost tari, am adăugat gălbenușurile amestecate puțin, nuca măcinată și făina împreună cu praful de copt. Am omogenizat totul cu o spatulă până am avut o compoziție fină.

Am turnat compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și am copt blatul la 180 de grade timp de 35 de minute.

blat inainte de copt

Cât blatul s-a copt, m-am apucat de cremă.

Pentru cremă avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 4 gălbenușuri
  • 200 grame de zahăr
  • 3 linguri de făină
  • 400 ml lapte
  • 2 pliculețe zahăr vanilat

Cum am pregătit crema?

Într-un vas am adăugat gălbenușurile împreună cu zahărul și le-am mixat bine până și-au dublat volumul. Între timp am pus la fiert 300 ml lapte, iar cantitatea rămasă (100 ml) am adăugat-o peste gălbenușuri, împreună cu făina și zahărul vanilat și am amestecat bine. După ce laptele a fiert, l-am adăugat peste cremă de gălbenușuri, am amestecat energic cu un tel și am pus totul din nou pe foc până crema s-a îngroșat. După ce crema s-a îngroșat, am lăsat-o la răcit, iar la final am adăugat 250 grame de unt și am amestecat până l-am incorporat bine.

crema 1

crema 2

Pentru însiropatul blatului avem nevoie de un sos de caramel, din următoarele ingrediente:

  • 100 grame zahăr
  • 25 grame unt
  • 50 ml smântână lichidă

Cum am făcut siropul?

Am pus zahărul la topit, după care am adăugat untul și smântână lichidă și am amestecat totul bine până am obținut un sos de caramel.

Am tăiat blatul pe jumătate, iar pe primul blat am pus un strat din sosul de caramel, apoi cremă, al doilea blat, din nou sos de caramel și am încheiat din nou cu cremă.

Ultimul pas este decorarea prăjiturii cu frișcă și  o notă crocantă din zahăr și nuci caramelizate.

Am pus într-un vas 3 linguri de zahăr la topit, iar când acesta s-a topit am adăugat 3 linguri de nuci întregi și le-am lăsat puțin pe foc până se caramelizează puțin și nucile.

Le-am pus pe un tocător de lemn uns cu puțin ulei pentru a se răci, iar apoi cu ajutorul sucitorului le-am mărunțit bine de tot (le puteți băga și în blender).

Am bătut și smântână de frișcă foarte bine cu puțin zahăr până am obținut frișcă, cu care am decorat prăjitură, iar deasupra am adăugat nucile caramelizate mărunțite.

frisca

Am băgat prăjitură la rece pentru câteva ore.

Vă asigur că este absolut delicioasă, va fi un real succes pe orice masă festivă.

servire prăjitură cu nucă

prăjitură cu nucă și vanilie

Vă urez LA MULȚI ANI și vă mulțumesc pentru toată aprecierea pe care mi-ați oferit-o pe parcursul acestui an.

 

Numai gânduri bune,

Ramona

Alte idei de deserturi găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Popescu Valerica says:

    Foarte bune rețetele dvs.

  2. chiar as vrea sa il incerc si eu

  3. Ce dimensiuni are tava de copt blatul?

  4. Alexandra Florina Rotaru says:

    Ce dimensiuni are Tava? Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close