Tort cu cremă de ricotta și lămâie

5.1K
Tort cu cremă de ricotta și lămâie

“Când viața îți dă lămâi, fă limonadă.” Nu-i așa că vă este cunoscută această expresie proverbială utilizată pentru a încuraja optimismul?

Este foarte bine să fim optimişti, însă azi nu vin către voi cu o rețetă de limonadă, ci cu un desert absolut delicios: tort cu cremă de ricotta și lămâie.

Tort - imagine tip portret

Acest tort se pregătește simplu și este format din trei elemente: blat, sirop și cremă.

Ingrediente pentru blatul de tort:

  • 3 ouă 
  • 3 linguri de zahăr (cu vârf)
  • 3 linguri de făină (cu vârf)
  • 1 linguriță de esență de vanilie 
Ingrediente blat tort cu ricotta

Eu am făcut un tort cu dimensiunea mică, voi dacă doriți să faceți unul mai mare puteți dubla/tripla cantitățile.

Ingrediente pentru cremă:

  • 125 gr de unt
  • 150 gr de zahăr pudră 
  • 30-40 ml suc de lămâie 
  • 150 gr de cremă de ricotta
  • 1 linguriță de esență de rom (îi va da cremei un gust deosebit)

Ingrediente pentru sirop:

  • 200 ml de apă
  • 100 gr de zahăr tos
  • esență de vanilie 
  • puțin suc de lămâie 
  • coajă de lămâie (dată prin răzătoarea mică)

Pregătirea blatului de tort

Este cel mai ușor mod de a pregăti un blat de tort și se face fără separarea ouălor. 

De asemenea nu conține praf de copt, dar cu toate acestea blatul va creşte frumos și va fi pufos.

Într-un bol am mixat ouăle împreună cu zahărul timp de câteva minute, la viteză medie, apoi la viteză maximă.

După ce zahărul s-a topit și compoziția și-a mărit volumul considerabil, am adăugat esența de vanilie și făina cernută printr-o sită. 

Am continuat să mixez totul încă un minut.

Etapele pregătirii aluatului pentru blat

Aluatul pe care l-am obținut l-am turnat într-o tavă rotundă (cu diametrul de 15 cm) pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. 

Blatul de tort - înainte de coacere

În cuptorul preîncălzit am copt blatul la o temperatură de 170° pentru aproximativ 30 de minute.

Puteți face și testul cu scobitoarea pentru a vă asigura că blatul este copt.

Acesta este rezultatul. Blatul a crescut foarte frumos, este bine copt, cu un interior pufos și aerat.

Blatul de tort - proaspăt scos din cuptor

L-am lăsat să răcească, după care am îndepărtat partea cu boltă a blatului, nivelându-l astfel, apoi l-am tăiat în trei părți egale. 

Secțiune blat de tort

Pregătirea siropului, respectiv a cremei de ricotta cu lămâie 

În apa pusă la fiert am dizolvat zahărul. Am adăugat apoi esența de vanilie, sucul de lămâie şi coaja de lămâie, iar când siropul a început să clocotească am închis focul.

L-am lăsat să se răcească, timp în care m-am ocupat de pregătirea cremei.

Într-un bol am mixat untul moale (lăsat să se înmoaie la temperatura camerei) timp de două minute la viteză mare. 

Am adăugat zahărul pudră cernut, sucul de lămâie și esența de rom.

Am folosit mixerul la viteză mică, iar după omogenizare am mărit viteza.

La final am adăugat și crema de ricotta, pe care la fel am încorporat-o în compoziție. 

Asamblarea tortului 

Mie îmi plac cel mai mult torturile care sunt foarte bine însiropate, așa că am pus sirop peste fiecare parte a blatului, iar între acestea am pus un strat generos cu cremă de ricotta și lămâie. 

Blatul de tort - însiropat

Nu am îmbrăcat tortul în absolut nimic, l-am lăsat simplu pentru că îmi place cum se văd straturile formate.

Straturile tortului cu ricotta

Decorarea tortului 

Pentru decorarea tortului am ales de asemenea ceva foarte simplu.

Am întins deasupra un strat subțire de cremă, peste care am adăugat câteva felii de lămâie şi am presărat niște fulgi de nucă de cocos. 

Am pus cu ajutorul unei lingurițe și puțină miere de albine, iar în centru am aşezat câțiva boboci de trandafir roz de Damasc, deshidratați.

Mie îmi plac tare mult aceşti boboci de trandafir, sunt ideali pentru decorarea prăjiturilor cu cremă, a torturilor, a brioşelor sau pentru a pregăti un ceai aromat.

Decorare tort cu ricotta

Cam asta este tot, am ajuns și la finalul rețetei, iar eu ca întotdeauna vă doresc toate cele bune.

Până data viitoare, spor la bunătăți!

servire tort cu ricotta

Cu drag, 

Lușa 

Alte rețete de torturi, fie dulci, fie sărate, găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Puteti va rog sa mi scrieti ce dimensiune are blatul dvs.?

  2. Mihaela E. says:

    Ești maestră la dulciuri Tortul e minunat și am să-l fac în curând

    1. Mulțumesc din suflet, prietena mea minunată. Mă bucur tare mult că vei face și tu acest tort și că te-am putut inspira. Te pup. ♥️

  3. Luminita says:

    Fără cuvinte Tortul e excepțional

    1. Oare se poate inlocui untul cu mascarpone?
      Multumesc.

  4. Ce minunăție de tort O combinație câștigătoare și fresh pentru vara asta călduroasă

  5. Da, așa este. Tava are diametrul de 15 cm. Mulțumesc mult, amândurora, pentru întrebare, respectiv pentru răspuns.
    Toate cele bune! ♥️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close