Intrăm în ultimul act al acestei veri, care repede a trecut, iar eu am făcut ardei umpluți. Umpluți cu legume și ierburi aromatice, toate într-un sos de roșii de casă, cu usturoi și o urmă de hrean. Cumva trag de ceea ce mai găsesc prin grădină care să îmi aducă, încă, vara în farfurie. Asta 1, și 2 pentru că tema de azi se referă la ceva tradițional, iar românul e mare amator de carne, ceea ce eu nu prea mai gătesc. Așa că am cerut ajutor de la mama care mi-a spus ” de ce nu faci ardei umpluți de post? Doar sunt românești” Chiar așa, de ce să nu fac?!
Bine, tradițional, tradițional, dar cu un twist. Că nu pot altfel.
Ingrediente pentru ardei umpluți:
- 5-6 ardei grași
- 2 cepe
- 125 de g de orez
- 2 morcovi
- 1 vânătă
- 50 de g unt
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 legătură de busuioc
- 1 crenguță de rozmarin
- 1 legătură de mărar
- 2 crenguțe de cimbru
- 1 ardei iute
- 1 linguriță de oregano uscat
- 350 ml de sos de roșii
- Sare și piper
- 1 linguriță de boia dulce
- Câteva boabe de piper
- 1 căpățână de usturoi
Instrucțiuni:
Am spălat bine ardeii, apoi i-am tăiat în jurul cotorului astfel încât să obțin un ”capac”. Am curățat ardeii și ”capacele” de semințe și i-am dat deoparte.
Am tocat ceapa mărunt, vânăta și ardeiul iute cubulețe, iar morcovul l-am dat pe răzătoarea mică.
Am pus tigaia la încins în care am pus untul la topit împreună cu o lingură de ulei de măsline.
Am pus ceapa la călit cu puțină sare, iar când a început să fie sticloasă am pus și restul legumelor peste. Le-am lăsat să fiarbă câteva minute în suc propriu apoi am adăugat sare, piper și boiaua.
Am clătit orezul în câteva ape bune apoi l-am pus peste legume și am mai lăsat totul să fiarbă câteva minte. La foc mic, binențeles.
Între timp am tocat mărunt ierburile aromatice și le-am pus într-un bol. Peste ele am pus amestecul de legume cu orez. Am amestecat din nou bine și am asezonat cu sare si piper.
Apoi am început să bag amestecul în ardei. Cu o lingură am umplut și presat amestecul în ardei, dar nu până sus, că orezul se mai umflă oricum.
Am așezat ardeii într-o oală cu pereții înalți în care am mai pus sosul de roșii, usturoiul și apă. Până am acoperit ardeii. Hârtie de copt peste, capac și am dat oala la cuptor până s-au înmuiat ardeii.
Între timp am făcut un sos de roșii simplu, aromatizat cu busuioc și pătrunjel.
Într-o oală am pus 200 de ml de pasată de roșii la foc mic împreună cu 3 căței de usturoi și frunze de busuioc și pătrunjel. Și puțin bulion din ăla bun, am eu unul primit de la prietenul Bogdan, care îl produce și e mega bun! Cam de 10 min are nevoie să ajungă la consistența unui sos mai corpolent.
Servire ardei umpluți
Am servit ardeii tăvăliți prin sosul de roșii și am mai presărat ierburi proaspete, că nu aveam destule.
Rai!!! Nu pot să zic mai multe! Trebuie sa încercați! Trebuie!
Pace&Love
Alte rețete fără carne mai găsiți și aici.