Cheesecake caprese – o explozie de arome

1.2K

Brunch de primăvară – ce temă frumoasă și delicată! Mi-a zburat gândul imediat la Italia, unde vă invit să călătorim cu gustul acestui preparat: un cheesecake fin cu o crustă aromată și echilibrată a biscuiților cu ceapă caramelizată și un topping caprese, cu roșii, usturoi, busuioc și mozzarella. Nu pentru că originile cheesecake-ului s-ar regăsi în Italia, ci pentru că fiecare îmbucătură duce degustătorul cu gustul acolo. Consider că un asemenea produs se potrivește de minune cu tematica brunch-ului. Ceea ce îl face și mai potrivit, dincolo de gustul senzațional, este pregătirea sa în avans, aspect de mare ajutor dacă ne imaginăm un brunch bogat, cu multe elemente. Prepararea unora dintre acestea în prealabil facilitează substanțial pregătirile din ziua desfășurării brunch-ului.

Roșiile, regăsite în dulceață și confit, alături de usturoiul confiat, completează perfect gustul brânzei de capră, o notă pregnantă din compoziția de brânză, iar crusta vine cu aportul său în materie de textură. Toate elementele au un rol aromatic bine definit în acest peisaj culinar primăvăratic în culori pastelate, cu razele unui soare blând ce cade răbdător deasupra tabloului gastromic gata de a fi savurat alături de familie/ prieteni.

Ingrediente pentru cheesecake caprese

Notă: Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei

  • 450 gr cremă de brânză minim 30%
  • 150 brânză de capră moale/ feta de capră
  • 200 gr smântână 30%
  • 2 ouă mari
  • 1 lingură cu vârf amidon de porumb
  • 1 linguriță condiment ierburi aromatice
  • 40 gr bacon/ kaiser rumenit
  • 50 gr unt 82% topit și răcit
  • Câteva fire chives tocate mărunt (sau ceapă verde)

Crusta de biscuiți

  • 80 gr. biscuiți sărați (am folosit crackers cu ceapă caramelizată)
  • 30 gr. fructe seci rumenite și măcinate fin (pecane/nucă/alune de pădure)
  • 50-60 gr unt 82%

Decor:

  • 1 bilă mozzarella
  • Câteva frunze busuioc proaspăt
  • 20 gr fistic mărunțit (opțional)

Ingrediente pentru confit de roșii și usturoi

  • 500 gr mix roșii cherry
  • Câteva frunze de busuioc
  • 1 ramură rozmarin
  • 6-8 căței usturoi
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper negru după gust

Ingrediente pentru dulceața de roșii

  • 200 gr roșii tocate din conservă
  • 50 gr din uleiul aromatizat de la confit-ul de roșii
  • 10-15 gr zahăr alb (corector de aciditate, adăugat după gust, în funcție de roșii)
  • 10-15 gr amidon (în funcție de consitența dorită)
  • Câteva frunze de busuioc proaspăt (după gust)
  • Sare și piper după gust

Ingrediente pentru salată primăvăratică (pentru 2 porții)

  • 2 mâini mix de frunze
  • 2 roșii medii
  • 1/2 castravete Fabio
  • 1/2 fruct kaki/Sharon/ persimmon
  • 1/2 morcov mediu galben sau normal
  • 50 gr brânză bûches de chèvre
  • Crutoane – preferabil din pâine tip brioche sau altă pâine albă pufoasă, mai veche, nu proaspătă
  • 30-40 gr ulei măsline
  • Sucul de la ½ lămâie
  • Sare, piper după gust
  • 1 linguriță condiment de roșii uscate (opțional)

Pregătiri ziua 1:

Mod de preparare cheesecake caprese

Notă: Cantitățile sunt potrivite pentru o formă rotundă cu diametru 23-24 cm. Eu am copt însă acest cheesecake într-o formă de 15 cm și două forme mici de 12 cm, gândindu-mă la un brunch și distribuirea lui în mai multe locuri pe masă .

 

Crusta

Preîncălzim cuptorul la 180°C. Ungem formele/ forma de copt cu puțin unt, tapetăm la bază cu hârtie de copt și îmbracăm în exterior în staniol, presat bine pentru a nu intra apă în formă. Topim untul. Măcinăm fin biscuiții și fructele seci la blender/ mixer, apoi încorporăm untul. Dăm la o parte 1 lingură din acest amestec. Distribuim la baza formei și presăm bine. Coacem 10 minute, apoi scoatem și lăsăm la răcorit. Scădem temperatura cuptorului la 140°C.

Crema de brânză

Rumenim baconul/ kaizerul tăiat cubulețe într-o tigaie fără nicio sursă de grăsime, apoi îl mai mărunțim puțin la cuțit. În bolul mixerului, batem cele două tipuri de brânză, adaugăm smântâna, amidonul, untul topit și răcorit, condimentul de ierburi aromatice, iar apoi cele două ouă și amestecăm doar până la încorporare (nu dorim să înglobăm prea mult aer/ să aerăm compoziția!). Adăugăm chives și baconul mărunțit, amestecăm bine. Turnăm peste crustă.

Coacere cheesecake

Punem forma/ formele cu cheesecake într-o tavă adâncă și turnăm apă în această tavă; apa trebuie să ajungă până la aprox ½ din înălțimea formelor cu cheesecake. Coacem la 140°C timp de 45 minute; oprim cuptorul și lăsăm cheesecake-ul la răcit în cuptor. După cca 2 ore, scoatem, acoperim cu folie alimentară și dăm la frigider până a doua zi.

Mod de preparare confit de roșii cu usturoi

Preîncălzim cuptorul la 200°C. Într-un vas yena sau ceramic punem roșiile cherry spălate, cățeii de usturoi, frunzele de busuioc, rozmarinul, sare, piper și ulei de măsline până la nivelul roșiilor. Coacem până roșiile sunt moi, dar mai au puțină fermitate, cca 30-35 minute.

Mod de preparare dulceață de roșii

Amestecăm roșiile mărunțite din conservă cu ulei de la confit-ul de roșii, zahărul, sare, piper și frunzele de busuioc, punem pe foc. Dizolvăm amidonul în puțină apă rece și turnăm peste roșii. Fierbem până obținem consistența unei dulceți, procesul este scurt, câteva minute. Lăsăm la răcit și transferăm într-un vas închis ermetic, dăm la frigider.

Sfat: Dacă doriți o culoare mai intensă, puteți adăuga foarte puțin colorant roșu.

Pregătiri a doua zi și servire cheesecake caprese

Decor cheesecake

Scoatem cheesecake-ul/urile din forme și le transferăm pe farfuriile dorite. Rupem în bucăți asimetrice mozzarella. Deasupra fiecărui cheesecake (dacă coacem în forme diferite), punem dulceață de roșii, roșii și usturoi confiat, frunze de busuioc, bucăți de mozzarella, fistic mărunțit și amestec de biscuiți măcinați (puși la o parte de la crusta de cheesecake).

Mod de preparare salată primăvăratică

Rupem salata și o punem într-un bol. Tăiem roșiile și castraveții, feliem fructul de kaki, radem cu peeler-ul morcovul fâșii late, le așezăm pe toate în bol. Rupem bucăți din bûches de chèvre. Facem un dressing din uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare, piper și condiment de roșii uscate, turnăm peste legume și amestecăm bine. La final, adăugăm și crutoanele.

Cum pregătesc eu crutoanele? Pornesc cuptorul la 180°C. Rup pâinea în bucățile potrivite, o stropesc cu ulei de măsline, condimentez cu sare, piper, mix de ierburi aromatice și condiment de roșii uscate, amestec bine și le coc 15 minute. Atât de simplu!

Vă invit să încercați această rețetă minunată, vă garantez că nu veți regreta! Puteți chiar să o oferiți cadou dacă sunteți invitați la un brunch, gazdele s-ar bucura 😊.

Cu drag,

Adina

Alte rețete care implică brânză mai avem și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close