Bună, oameni dragi.
Iată că a venit momentul să vă prezint ultima mea rețetă din cadrul acestui internship și nu puteam să îl închei decât cu o rețetă tradițională românească, care a fost mâncarea mea preferată încă din copilărie: ciorbă de fasole pe care am ales să o prezint într-un bol de pâine.
A fost un an minunat în care am împărtășit cu voi 47 de rețete din diverse colțuri ale lumii, dar și rețete tradiționale românești care pentru mine au fost, sunt și vor fi de neegalat fiindcă nimic nu se compară cu mâncărurile care-mi aduc aminte de copilărie. ☺️
Răsfoiți acest minunat caiet virtual cu rețete și sigur veți găsi o mulțime de bunătăți care să vă inspire și pe voi.
Întorcându-mă la rețetă, iată ingredientele de care am avut nevoie pentru ciorba de fasole în bol de pâine:
- 400-450 gr de fasole uscată
- scăriţă de porc afumată (sau ciolan de porc afumat ori costiţă afumată)
- 2 cepe
- ardei grași (de culori diferite)
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de țelină mai mică
- 1 păstârnac
- 300-400 ml suc de roșii
- cimbru (dacă aveți crenguțe de cimbru uscate, cu atât mai bine)
- leuștean şi pătrunjel
- tarhon (opţional)
- foi de dafin
- sare și piper
- puțin ulei
- oțet sau borș (opţionale)
- pâine rotundă (pentru servire)
Modul de pregătire al ciorbei de fasole în bol de pâine
Am ales și am spălat bine fasolea, apoi am lăsat-o peste noapte în apă rece.
Și carnea afumată se lasă în apă rece dacă aceasta este foarte sărată, la mine nu a fost cazul.
Dimineața am pus fasolea la fiert, iar când apa a început să clocotească, după câteva minute am schimbat-o şi am pus-o din nou la fiert în altă apă.
Acest procedeu l-am repetat de două ori pentru a elimina toxinele.
Am lăsat apoi fasolea să fiarbă în ultima apă schimbată, timp în care într-o tigaie am rumenit bucățile de scăriță afumată, după care le-am pus în oala cu fasole.
Am curățat apoi toate legumele, le-am spălat și tăiat, după care le-am călit într-o tigaie cu puțin ulei.
Puteți să nu le căliți și să le adăugați direct în ciorbă, însă eu așa prefer să procedez.
Când fasolea a fost pe jumătate fiartă am adăugat: legumele din tigaie, sucul de roșii, foile de dafin, cimbrul uscat și am lăsat ciorba să fiarbă în continuare.
Între timp am pregătit bolul de pâine. Am tăiat partea de sus a pâinii şi i-am scobit miezul, având grijă să nu las coaja acesteia foarte subțire.
Când fasolea, carnea și legumele s-au fiert, am potrivit gustul de sare și am adăugat piper proaspăt măcinat.
La final am asezonat ciorba cu leuștean (eu am avut la congelator, dar puteți folosi și leuștean uscat) și pătrunjel proaspăt.
Dacă doriți să o acriți cu oțet sau cu borş, acestea se adaugă cu 10 minute înainte de închiderea focului.
Servire ciorbă de fasole în bol de pâine
În bolul de pâine am pus o porție generoasă de ciorbă de fasole cu bucăți de scăriță afumată și la final am mai asezonat-o cu încă puțin pătrunjel proaspăt.
Se servește cu ceapă sau cu ardei iute, după preferințele fiecăruia.
Poftă bună! ☺️
În încheiere, vreau să vă mulțumesc vouă, dragi cititori, pentru că ați fost alături de mine de-a lungul acestui minunat internship.
Sper că rețetele pregătite de mine v-au inspirat și v-au adus bucurie, vouă și celor dragi, dacă le-ați încercat și voi.
Vreau pe această cale să îi mulțumesc și domnului Adrian Hădean pentru șansa oferită, fără dânsul nu aș fi fost azi aici, făcând parte din marea familie de interni a dumnealui.
Mulțumesc de asemenea și Larisei Sferle pentru îndrumarea şi pentru susținerea pe care mi le-a oferit, dar și colegilor mei, David și Andrei, alături de care am început și alături de care am încheiat acest internship.
Tuturor, vă doresc multă sănătate și succes în tot ceea ce faceți!
Rămâneți cu bine!
Cu drag,
Lușa 🤗
Alte rețete făcute de Lușa găsiți și aici.
Sunt curioasă de unde ați procurat paine.
Eu am încercat să o fac în casă, dar nu am găsit forme potrivit de mici.
Iar o porție generoasă nu pot mânca!