Dragii mei, astăzi vreau să vă povestesc despre o rețetă care mă duce cu gândul la mesele simple și pline de gust din Ardeal – carne de porc cu dovlecei și piersici din compot. Un preparat pe care îl pregătesc ori de câte ori vreau ceva rapid, dar plin de savoare, cu acel „ceva” special care îmbină tradiția cu simplitatea. Hai să vă arăt cum o fac!
Ingrediente pentru carne de porc cu dovlecei și piersici din compot
- 300-400 g spată de porc (îmi place să folosesc această bucată, pentru că e fragedă și se gătește frumos);
- 1-2 dovlecei tineri;
- 2-3 căței de usturoi;
- Sare și piper proaspăt râșnit, după gust;
- 1-2 linguri de ulei de măsline;
- Câteva felii de piersici din compot (da, piersicile sunt cheia aici)
Cum procedez:
Pregătesc ingredientele
Încep prin a felia spata de porc în bucăți potrivite – nu le tai nici prea groase, nici prea subțiri, ca să fie suculente. Tăi dovleceii în rondele sau bastonașe, iar usturoiul îl feliez subțire. Îmi place să am totul pregătit dinainte, să nu mă întrerup în timpul gătitului.
Rumeneala cărnii
Încing o tigaie cu puțin ulei de măsline. Asezonez carnea cu sare și piper și o pun la prăjit. Întotdeauna las câte 3-4 minute pe fiecare parte, să se rumenească bine. Carnea prinde o crustă frumoasă, iar aroma începe deja să umple bucătăria. O scot apoi pe o farfurie și o las să se odihnească.
Dovleceii și usturoiul intră în joc
În aceeași tigaie, fără să schimb uleiul, adaug dovleceii. Îi prăjesc la foc mediu, doar cât să prindă o culoare ușor aurie, iar în ultimele secunde adaug și usturoiul. Îmi place cum aroma usturoiului le completează dulceața naturală. Totul e gata în două-trei minute.
Momentul piersicilor
Acum vine partea care face rețeta specială. Pun câteva felii de piersici din compot direct în tigaia încinsă. Doar câteva secunde sunt suficiente să le intensific dulceața. Uneori mai adaug și o linguriță de sirop din compot – face minuni pentru echilibrul de arome.
Asamblarea farfuriei
Pun pe farfurie carnea de porc, alături de dovlecei și feliile calde de piersică. Deasupra, las siropul să se prelingă ușor peste tot. Contrastul dintre texturi și arome e de-a dreptul delicios – fiecare îmbucătură spune o poveste.
De ce îmi place această rețetă de carne de porc cu dovlecei și piersici din compot?
Îmi amintește de gusturile copilăriei. În Ardeal, combinația dintre carne de porc și fructe era ceva obișnuit – bunica mereu servea friptura cu compot. Am păstrat acest obicei și l-am adaptat, iar de fiecare dată când fac rețeta asta, mă întorc pentru o clipă la mesele calde de acasă.
Dacă și voi căutați rețete simple, dar cu gust autentic, încercați-o și spuneți-mi cum v-a ieșit.
Aveți aici și rețeta video
Spor la gătit și poftă bună!
Alte rețete cu carne mai găsiți și aici.