Ador temele în care suntem provocate să facem anumite preparate cu un număr de ingrediente sau într-un timp dat. Pentru această săptămână, tema este 30 de minute. Este fix pe placul meu, deoarece ador rețetele rapide, făcute într-o singură tigaie/cratiță, fără multe ingrediente dar cu mult gust. Această rețetă pe care o propun astăzi, orzo cu lămâie și feta, are cu siguranță un gust deosebit, de vacanță, de Grecia. Și pentru că ulterior am aflat că această rețetă va fi postată de ziua mea, la final, ca să mă încadrez în cele 30 de minute, am făcut și un desert rapid, un desert din copilărie, pe care l-am cam omis în ultimii ani. Dar vă las să-l descoperiți.
Ingrediente orzo cu lămâie și feta
- 250 grame orzo sau orice fel de paste mici
- 1 dovlecel
- 1 ceapă
- 1 lămâie netratată
- 150 ml lapte
- 450 ml supă de legume, pui, apă
- 1 legătură de mărar
- 4 căței de usturoi
- 100 grame brânză feta
- Oregano
- Sare, piper
- Ulei de măsline
Mod de preparare orzo cu lămâie și feta
Primul pas a fost să pregătesc legumele. Am spălat dovlecelul și l-am dat pe răzătoarea mare, cu tot cu coajă, insă fără partea din mijloc cu multe semințe. Am curățat ceapa și am tocat-o mărunt. Am curățat și usturoiul și l-am mărunțit. Lămâia am spălat-o, am ras coaja pe răzătoarea mică, apoi am stors-o de zeamă.
Într-o tigaie încăpătoare, am pus ulei de măsline la încins, apoi am pus să se călească, dovlecelul răzuit și ceapa tocată.
După ce s-au călit, am adăugat și orzo, și l-am lăsat 2-3 minute și pe el, amestecând din când în când. Am condimentat cu sare și un pic de piper, și am adăugat și usturoiul pisat.
După ce au prins un pic de culoare, am adăugat pe rând, restul ingredientelor. Supa/apa (eu am folosit delicat făcut în casă dintr-un amestec de legume, călite și pasate la blender, apoi porționate și puse la congelator), laptele, coaja de lămâie, jumătate din zeama de lămâie (în funcție de preferințe se mai poate adăuga la final) și o linguriță de oregano.
Se lasă la fiert, la foc mediu 20 de minute. Se potrivește de gust – se mai adaugă zeamă de lămâie sau sare, dar nu prea multă, având în vedere că vom adăuga și brânza care este sărată – și se oprește focul. Am adăugat brânza fărâmițată și mărar.
Am amestecat și am lăsat 5 minute ca gusturile să se combine.
Cum am servit orzo cu lămâie și feta
Am servit acest preparat cald, cu mult mărar, brânză feta și un gât de ulei de măsline. Este la fel de delicios și rece.
Iar în ultimile 5 minute am pregătit spumă de căpșuni, desert pe care ni-l pregătea mama mereu vara. Am folosit 100 grame de zahăr, 3 albușuri și 300 grame căpșune pisate. Am bătut albușurile spumă cu zahărul, ca pentru bezea, apoi am adăugat căpșunile și am amestecat. La frigider o oră și am servit. Foarte rapid și m-a trimis direct în copilărie, acum la 35 de ani.
Poftă bună!
Foarte bună rețeta de paste, mulțumesc, e extraordinară pentru o zi de vară. Am avut paste integrale, dovlecel galben ce am ales să îl tai cubulețe și brânză clasică în loc de feta. Lămâia a făcut diferența, nu m-aș fi gândit la combinația asta.