Peşte sărat cu roşii uscate şi cartofi

221

Peşte sărat cu roşii uscate şi cartofi

Pe vremuri când iarna era iarnă şi Dunărea îngheţa, mâncarea preferată a celor din Delta Dunării era peştele uscat şi sărat alături de piureul de cartofi usturoiat din beşug.

Scordoleaua de peşte este o mâncare tradițională din bucătăria românească, preparată din pește, cartofi și usturoi.

Propunerea mea de astăzi pleacă de la scordoleaua de peşte tradiţională pe care eu am încercat să o îmbrac într-o notă personală, şi sper să nu supăr pe nimeni.

Este o reţetă extrem de simplă, mama o pregătea adesea iarna, iar tot ce voi face eu este să îmi pun amprenta personală. Cum? Prin modul de preparare şi ingredientele folosite.

Şi dacă vorbim despre ingrediente să vedem care sunt acestea:

  • 400 gr singer sărat
  • 3 cartofi
  • 1 morcov
  • 1 ceapă roşie
  • ½ căpăţână de usturoi
  • 6 roşii uscate
  • 50 gr măsline
  • 1 lămâie
  • 50 ml vin alb
  • 100 ml ulei de măsline
  • sare, piper după gust.

Cantităţile diferă în funcţie de numărul pofticioşilor de la masă.

ingrediente pentru Peşte sărat cu roşii uscate şi cartofi

Cum am început?

Peştele sărat l-am pus într-o cratiţă cu apă rece şi timp de o zi am schimbat apa de câteva ori.

A doua zi l-am scurs de apă şi l-am fiert pentru câteva minute într-o cratiţă cu apă. L-am curăţat de pieliţă şi l-am tăiat bucăţi, mai mari.

Am curăţat legumele, iar în apa în care am fiert peştele am fiert cartofii şi morcovul, la fel ca la scordoleaua de peşte cu piure.

Lămâia se spală şi se taie felii.

Cum am continuat?

Într-o tavă ceramică am aşezat straturi mixte de bucăţi de peşte,ceapă roşie, măsline, cartofi, morcovi, roşii uscate şi lămâie. Între straturi se presară puţină sare, cu atenţie pentru că vorbim despre peşte sărat, piper şi căţeii de usturoi.

pregătire pentru copt

Deasupra turnăm vinul şi uleiul de măsline, acoperim cu hârtie de copt şi ţinem la cuptor pentru 20-30 de minute, în funcţie de cuptor.

Cum am servit?

Am servit peştele alături de legume.

servire pește sărat

În loc de roşii uscate putem folosi roşii cherry, iar pentru o notă mai personală, în loc de cartofi putem folosi năut.

Cum pregătim scordoleaua cu piure?

După ce am desărat peştele şi l-am fiert, în apa în care am fiert peştele adăugăm cartofii şi, la alegere, un morcov şi fierbem ca pentru piure.

Între timp curăţăm usturoiul, îl pisăm şi îl stropim cu lămâie.

Peştele îl păstrăm întreg sau îl tăiem bucăţi.

După ce cartofii şi morcovul au fiert pasăm legumele, adăugăm şi un pic din zeama în care au fiert peştele şi legumele, dar şi un cub de unt pentru un piure cremos, iar la final usturoiul pisat. Sare, piper după gust.

Servim peştele alături de piure.

servire pește

O reţetă extrem de uşor de preparat, dar şi extrem de delicioasă. Aştept părerea voastră.

Alte reţete cu peşte? Ciorba de ardei umpluţi cu carne tocată de peşte, plăcintă de peşte, rulouri cu peşte în marinadă de citrice, sardine picante, plachie de peşte, ciorbă de somn cu zeamă de varză murată, salată de cartofi noi cu hamsie şi capere, ciorbă de peşte, icre de ştiucă, pateu de peşte.

Sper că v-am inspirat şi de această dată!

Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.

 

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Alte idei de rețete cu peste, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close