Mereu mi-a fost teamă să fac aluat și am fugit de obicei de rețete cu frământare, drojdie și chestii care cresc. Însă cu timpul am descoperit că nu e chiar așa greu, trebuie doar să găsești tehnica și rețeta potrivită. Această rețetă de astăzi de rulouri cu scorțișoară, este una simplă și ușor de realizat. Însă cum de fiecare dată îmi place să mă complic și să încerc mereu lucruri noi, pentru că în bucătărie e musai să evoluezi, m-am gândit să fac încă două feluri de umpluturi în plus. Una cu nutella, iar cealaltă cu umplutură cheesecake cu zmeură. Sper că v-am făcut curioși.
Ingrediente pentru aluatul de rulouri (12 rulouri)
- 500 grame de făină
- 350 ml lapte cu 3,5 % grăsime
- 30 grame de drojdie proaspătă sau 10 grame drojdie uscată
- 3 gălbenușuri de ou
- 125 grame de zahăr
- Un praf de sare
- Esență de vanilie
Ingrediente pentru umpluturile rulourilor cu scorțișoară
- 50 grame unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei
- 100 grame de zahăr
- 10 grame scorțișoară
- Nutella
- 100 grame nuci
- 100 grame cremă de brânză
- 50 grame zahăr pudră
- 150 grame zmeură
- Un gălbenuș
Ingrediente pentru glazura rulourilor cu scorțișoară
- 300 grame cremă de brânză
- 50 grame zahăr pudră
- Opțional lapte
Modul de preparare a rulourilor umplute
Primul pas a fost să mă ocup de aluat. Am încălzit într-un ibric laptele împreună cu zahărul până acesta s-a topit, apoi l-am lăsat la răcit. Când a rămas călduț am adăugat drojdia și am amestecat cu un tel până aceasta s-a dizolvat. Am lăsat deoparte 5 minute. Apoi, peste am adăugat cele 3 gălbenușuri și esența de vanilie și le-am amestecat bine. În vasul mixerului am pus făina si praful de sare, iar peste am turnat laptele cu drojdia.
Le-am mixat aproximativ 10 minute, până când aluatul a devenit lucios. Notă: eu am folosit o făină pentru cozonac, și a fost oarecum diferită de cea folosită până acum, și a trebuit să mai adaug în timpul mixării câteva linguri. Cu cea normală nu mi s-a întâmplat asta, așa că depinde ce fel de făină folosiți, dacă mai trebuie să adăugați sau nu.
Am uns castronul cu un pic de ulei, și am lăsat aluatul la crescut cu un prosop deasupra cam 40-60 de minute.
Modelarea rulourilor cu scorțișoară
Dupa aproximativ o oră, aluatul crescut arăta așa.
Eu am facut o cantitate dublă de aluat, așa că fiecare cantitate de umplutură este pentru 10 rulouri.
Am împărțit coca în 3 părți egale. Apoi am luat o bucată și am întins-o subțire pe o planșă pentru aluat.
Pentru rulourile cu scorțișoară am întins cele 50 de grame de unt moale pe toată suprafața. Apoi am persărat pe toată suprafața 100 grame de zahăr amestecat cu cele 10 grame de scorțișoară. Am rulat aluatul strâns, si l-am tăiat în bucăți egale pe care le-am așezat în tavă.
Apoi am trecut la cel de-al doilea, cel cu nutella. Am întins o altă bucată de aluat, pe ea am întins nutella (după preferințe cantitatea) pe toată suprafața și apoi am presărat nucă măcinată.
Am procedat ca mai sus. Am rulat din nou și am tăiat în bucăți egale.
Apoi am trecut la cea de-a treia compoziție. Am amestecat într-un bol crema de brânză cu zahărul pudră și cu gălbenușul. Apoi am întins din nou cea de-a treia bucată de aluat, am pus compoziția de brânză, am întins-o, apoi am pus zmeura deasupra.
Am rulat strâns și am tăiat bucăți egale pe care le-am pus în tavă.
Le-am lăsat din nou la crescut pentru 30 de minute, timp în care am pornit cuptorul la 180 de grade C să se încălzească bine. După 30 de minute, le-am introdus în cuptor pentru 30-35 de minute.
Cum am servit aceste rulouri cu scorțișoară
Pentru servire, am făcut o glazură din 300 de grame de cremă de brânză si 50 de grame de zahăr pudră. Mie personal îmi place această textură, însă dacă vă place mai lichidă, puteți adăuga puțin lapte. După ce s-au răcit, am pus această glazură peste și am servit. Sunt foarte pufoase și aromate.
Poftă bună!